Ryanair måste betala tillbaka miljoner

Det irländska lågprisflygbolaget Ryan Air beordrades på tisdagen av EU-kommissionen att betala tillbaka en del av de subventioner de fått från flygplatsen Charleroi i Bryssel. EU-kommissionen anser att villkoren för Ryanair är så förmånliga att de i praktiken är ett otillåtet statsstöd.

Ryanair har ett mycket förmånligt avtal med flygplatsen Charleroi strax söder om Bryssel med kraftiga rabatter på landningsavgifter och andra förmåner. På tisdagen avgjorde EU-kommissionen att förmånerna är en form av otillåtet statsstöd vilket strider mot EU:s regler.


Avtalet måste skrivas om och Ryanair ska betala tillbaka 25-30 procent av förmånerna – cirka 40 miljoner svenska kronor.


Ryanair granskas i andra länder
Även i Frankrike och Spanien har liknande klagomål framförts mot Ryanairs lukrativa avtal med mindre, regionala flygplatser. EU-kommissionen kommer nu att fortsätta granska det irländska flygbolagets flygplatsavtal i Europa.


Kommissionen har kritiserats för att den på det här sättet försvåra för lågprisflyget i Europa som gjort det möjligt för alla att flyga för en billig penning.


Godkände visst ekonomiskt stöd
För att ta udden av den kritiken beslutade EU-kommissionen också att godkänna visst ekonomiskt stöd till flygbolag som flyger till mindre, regionala flygplatser i EU.


Genom att strypa Ryanairs förmånliga avtal och godkänna ett allmänt stöd vill kommissionen öka konkurrensen och få flygbolagen att öppna fler lågprisrutter i Europa.


Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se