Blandade besked från Börsjättar

De som hade hoppats på någon klar vägledning om vart dom amerikanska storbolagen är på väg det kommande året får vänta ett tag till, rapporterar Ekots korrespondent i New York, Anders Ask.
Datorjätten IBM redovisade en minskad vinst för fjärde kvartalet 2001 jämför med samma period året före, framför allt har företaget tappat i försäljningen av hårdvaror, inte minst när det gäller persondator. Vinsten på drygt 24 miljarder kronor var bättre än vad marknaden har väntat sig. IBM tror på en vändning uppåt igen i år, men det finns en osäkerhet kring hur mycket företagen tänker satsa på inköp av nya datorer. Fler personalminskningar och andra nedskärningar är att vänta, enligt analytiker. En annan gigant, Microsoft, redovisade som väntat också minskad vinst, men omsättningen steg bland annat tack vare bra försäljningssiffror för det nya operativsystemet, XP. Företagets finanschef säger i ett uttalande att man fortfarande väntar på en vändning på flera av marknaderna runt om i världen, och förklarar att Microsoftledningen är bekymrad över tillståndet i världsekonomin. Även det kanadensiska telekomföretaget Nortel redovisade en jätteförlust på över fem miljarder kronor fjärde kvartalet, vilket var en mindre förlust än väntat, och Nortel spår att företaget ska vara lönsamt igen mot slutet av året. Biljätten Ford noterade en jätteförlust och där kom ju redan i förra veckan besked om stora nedskärningar, framför allt personalminskningar, för att möta det som bedömare tror kan bli det tuffaste året för bilbranschen på årtionden. Ett storföretag gick mot strömmen, General Electric, som brukar betecknas som världens största börsföretag, och redovisade ökad vinst jämfört med förra året. Flera av rapporterna kom efter de amerikanska börsernas stängning och marknadens dom kommer alltså senare idag, en marknad som den senaste tiden visat sin osäkerhet och nervositet inför vad som komma skall vilket medfört snabba och ibland kraftiga växlingar mellan upp och nedgångar i börskurserna den senaste tiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista