Tyskland i blåsväder

EU-kommissionen överväger att publicera en särskild granskningsrapport om Tyskland, på grund av landets stora ekonomiska problem. Det vore i så fall första gången som kommissionen tvingas ta till så drastiska åtgärder.
EU-kommissionen bekräftar att ekonomikommissionär Pedro Solbes funderar på att sätta det land, som tidigare var klassens ljus, under lupp. För med valutaunionen gäller de Tre Musketörernas En för alla, alla för en. Alltså stora ekonomiska problem i ett land riskerar att skapa svårigheter också i omgivningen. Det var vetskapen om det förhållandet som, när reglerna skrevs, fick just Tyskland att driva fram tuffa regler. Detta främst av oro för att de där länderna runt Medelhavet har en tradition av att göra av med mer pengar än de har. Nu ser Tyskland ut att få smaka på den egna, beska medicinen. För Tyskland har sedan en tid stora ekonomiska problem. Underskotten i budgeten blir, enligt kommissionens prognoser 2,7 procent. Och det kan lika gärna bli över tre procent, vilket i så fall är ett brott mot reglerna, i den så kallade stabilitetspakten. Även om många kurvor ser ut att peka fel är det inte lätt för kommissionen att rycka ut med pekpinnar och förmaningar. Åtgärder skulle raskt bli en del av valrörelsen inför höstens val. Tyskarna får väl trösta sig med att de inte är de enda som hotas av skamvrån. Också Portugal kan få hemanmärkning. Å andra sidan är det sällskapet nog inte mycket av tröst för de tidigare så självsäkra tyskarna. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".