Ramqvist lämnar Volvo

I dag blev det klart att Lars Ramqvist, tidigare ordförande i Skandia, också lämnar uppdraget som styrelseordförande i AB Volvo.

Beskedet i dag om att Lars Ramqvist lämnar AB Volvo kom inte som en överraskning. Det stod klart ganska snart efter att Ramqvist förra året tvingades bort från ordförandeposten i Skandia. Det handlar helt enkelt om förtroendet för att varumärket Volvo.
 
Lars Ramqvist, gruvarbetarsonen från Grängesberg, var för några år sedan en av näringslivets mäktigaste personer - ordförande i dom tre jättarna Ericsson, Skandia och AB Volvo. Känd som en frispråkig företagsledare som kritiserade regeringen för en dålig utbildningspolitik.


Sedan kom motgångarna: Miljardförlusterna för Ericsson och skandalerna i Skandia, där han anklagas för att inte ha ingripit när maxtaket för bonusarna till direktörerna lyftes av och han ordnade lägenhet åt en son på faschionabla Strandvägen i Stockholm.


Genom Lars Ramqvist sorti slipper Volvo en inflammerad debatt på bolagsstämman i vår. Ny ordförande blir Finn Johnsson, som i dag sitter i Volvos styrelsen. Men Lars Otterbeck, ordförande i den nomineringskommitté som tagit fram den nya styrelsen, tycker egentligen att det är tråkigt att Ramqvist försvinner.
 
I dag presenterades också Volvos bokslut för 2003. Visserligen går det dåligt för fler områden, bland annat busstillverkningen, men för lastvagnsrörelsen går det riktigt bra. Och det bidrog till att resultatet för helåret fördubblades jämfört med året innan.
 
Trots det föll aktien på börsen. Förklaringen tycks vara att osäkerheten inte lagt sig kring det heta frågan hur Volvo ska sälja sin stora aktiepost i konkurrenten Scania - trots att Volvo i dag la fram ett nytt förslag på lösning. den går ut på att Volvo bildar ett nytt bolag - fristående från Volvo - där aktieinnehavet ska placeras.


I dag har Lars Ramqvist också meddelat att han lämnar sitt sista tunga styrelseuppdrag, det som ledamot i styrelsen för börsbolaget SCA.


Sören Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista