Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinleverantörer tar fram etiska regler

Vin- och spritleverantörerna ska själva ta fram nya etiska regler för umgänget med Systembolaget. Detta för att undvika nya mutaffärer i framtiden.

Det är statliga Vin & Sprit som tagit initiativet. Det beskedet fick ledamöterna i riksdagens näringsutskott vid tisdagens utfrågning av Vin & Sprits vd om företagets inblandning i muthärvan kring Systembolaget.

– Syftet är att vi ska vara överens om vilka spelregler som ska gälla så att det ska vara lika regler för alla, säger Margareta Nyström, informationschef på Vin & Sprit.

Kommer det här att hjälpa? Det är ju en bransch med hård konkurrens.

– Ja det är en bransch med hård konkurrens, men det är viktigt för oss att vi som vill agera på ett kontrollerat sätt verkligen ska kunna göra det utan att riskera att våra konkurrenter ska gå och göra något annat bakom ryggen på oss.

Det har saknats ett avtal mellan vin- och spritleverantörsföreningen och Systembolaget om vilka regler som ska gälla i umgänget mellan monopolet och leverantörerna. Orsaken är att man inte lyckats komma överens.

Stort gensvar
Enligt Margareta Nystöm på Vin & Sprit har gensvaret från de andra leverantörerna varit positivt. Leverantörerna hoppas att gemensamma etiska regler ska göra det möjligt att konkurrera på lika villkor.

På tisdagen var Vin & Sprit kallat till näringsutskottet för andra gången på kort tid för att berätta om företagets inblandning i muthärvan kring Systembolaget.

Fp kräver oberoende granskning
Folkpartiet och kristdemokraterna kräver fortfarande en oberoende granskning av hela vin- och spritbranschen.

Vin & Sprits egen interna utredning visar att företagets försäljare smörjt Systembolagets butikschefer med gåvor, restaurangbesök och resor.
Folkpartiets Eva Flyborg anser dock att den interna utredning som Vin & Sprits ledning beställt av advokat Bertil Södermark är otillräcklig.

– Det här är en partsinlaga. Det är ledningen som givit uppdraget och då finns vissa begränsningar, dessutom har man begränsat det till bara två år, 2002 och 2003, då det här i mångt och mycket redan hade börjat rullas upp och då var man ganska återhållsam. Det ger inte hela bilden, säger hon.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".