"Vietnam avskaffar dödsstraff inom tio år"

Vietnam kommer om några år att avskaffa dödsstraffet. Det beskedet gav landets utrikesminister den svenska utrikesministern Laila Freivalds som deltar i det svenska kungaparets statsbesök i Vietnam.

Utrikesminister Laila Freivalds säger att villkoren för nuvarande biståndsvolym på 300 miljoner kronor per år under en treårsperiod har skärpts. Vietnam kommer att granskas extra noga särskilt när det gäller demokratisering och mänskliga rättighetsfrågor.


 – Vi vill fortsätta samarbetet med dem. Vi tycker det är viktigt med demokratiutvecklingen och att man utvecklar känsla för respekt för mänskliga rättigheter. Men då vill vi också naturligtvis att det blir resultat. Då har vi sagt att de summor vi avsätter för samarbetet kan ändra sig uppåt eller nedåt beroende på vad vi får ut av det, säger Laila Freivalds.


Har det synts något sådant tidigare om du ser tillbaka på Vietnams demokratiska utveckling?


– Ja, det är olika beroende på vilka sektorer vi talar om. När det gäller samarbetet för att förbättra Vietnams rättsväsende kan vi se resultat. Det är lättare att mäta att det till exempel blir fler advokater och att det i deras utbildning ingår kunskap om mänskliga rättigheter.


Men här gäller fortfarande dödsstraff.


– Ja, och det är intressant att min utrikesministerkollega själv tog upp detta. Vanligtvis är det frågor som vi tar upp men nu vet de ju vad vi tycker i den frågan.


– Han sade att man inom tio år kommer försöka avskaffa dödsstraffet i Vietnam. Successivt minskar man antalet brott som kan leda till dödsstraff och nyligen halverade man de brotten men man har ambitionen att avskaffa dödsstraffet. Man har dock problem med folkopinionen i den frågan, säger utrikesminister Laila Freivalds.


 
Lars Gunnar Erlandson, Hanoi
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".