Foto: Ola Torkelsson/PRB

Partiledarkandidat för v går emot partilinjen

Alice Åström, en av vänsterpartiets kandidater till att bli partiledare, går emot partilinjen i en av partiets hjärtefrågor, nämligen att höja de så kallade taken i sjuk- och föräldraförsäkringarna. Hon tycker att man i stället ska satsa pengarna på dem som står helt utanför de allmänna försäkringssystemen.

– Det stora problemet ur ett vänsterperspektiv tycker jag är att vi har många människor som inte har kommit in i systemen, som är utanför och beroende av socialbidrag. Det ekonomiska utrymme som finns anser jag att vi måste satsa i början av socialförsäkringssystemet i första hand i stället för att nu höja taken, säger Alice Åström.

Viktig fråga för v
Att höja taken skulle ge höginkomsttagare högre sjuk- och föräldrapenning än i dag. Detta är en viktig fråga för vänsterpartiet och häromåret hotade partiet till och med att avbryta samarbetet med socialdemokraterna på just denna fråga.

Argumentet är att även höginkomsttagare ska känna samhörighet med de offentliga systemen och motiveras att betala skatt.

Men partiledarkandidat Alice Åström tycker alltså att man istället för att höja taken ska satsa pengarna i andra änden av systemet, på människor med låga inkomster.

Vill införa en ”för-försäkring”
Hon talar om att införa vad hon kallar en ”för-försäkring”, som ska rikta sig till människor utanför dagens system och som idag lever på socialbidrag. Det skulle handla om ett mer aktivt stöd än socialbidraget för att hjälpa människor att försörja sig själva.

Alice Åström, som under sina år som narkoman fick erfarenheter av att befinna sig på samhällets botten, tycker att vänsterpartiet på senare år förlorat lite av sin profil att värna om de sämst ställda i samhället och detta anser hon var ett steg i rätt riktning.

– Med det ekonomiska utrymme som finns måste man göra prioriteringar och där anser jag att vi ska prioritera de människor som har det sämst ställt, säger Alice Åström. 

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".