Fortsatt medvind för Kerry i USA-valen

Det blev nya framgångar för Massachusetts senator John Kerry när prov- och primärvalen i ytterligare sju delstater avgjordes i USA på tisdagskvällen. Resultaten som kommit in under natten och morgonen visar också på en viktig seger för senator John Edwards. Det har nu kommit besked om kandidater som ger upp sina försök att vinna nomineringen.

Kampen om att bli demokraternas presidentkandidat och utmana George Bush i höstens val ser nu ut att stå mellan John Kerry, John Edwards och möjligtvis ex-generalen Wesley Clark.

Vunnit fem av sju delstater
Enligt resultaten från den mest omfattande valomgången hittills i demokraternas nomineringsprocess har Kerry vunnit fem av de sju delstaterna, fyra av dem med mycket klar marginal. Hans position som storfavorit och den de andra måste besegra har ytterligare stärkts.

Senatorn från Massachusetts har enligt vallokalsundersökningar återigen vunnit många röster på att väljarna ser honom som mest valbar, det vill säga den som har störst chans att  besegra Bush i november.

Röstat för förändring
Själv anser han att de röstat för en förändring, både i utrikes och inrikespolitiska frågor.

Kerry är också den kandidat som enligt undersökningar har den bredaste väljarbasen. Han får röster från många håll medan flera av hans motståndare går hem i mer begränsade grupper.

Även om Kerry har medvind så är slutsegern långt ifrån säker. Senator John Edwards visade med sin klara vinst i den första sydstaten som röstade, South Carolina, att han har en chans även om han framöver måste visa att han även kan lyckas i delstater utanför södern och han är optimist.

– Jag tror definitivt att jag kommer att bli demokraternas kandidat och efter den här valomgången står det mellan två eller tre personer, säger Edwards.

Jämnt i Oklahoma
Förutom honom och Kerry handlar det om Wesley Clark som tycks vinna i Oklahoma men där är det så jämnt mellan honom och Edwards att det kan bli dröja några dagar innan det officiella slutresultat blir klart. Clark själv har redan hållit segertal.

För Howard Dean blev det som väntat en dag med motgångar men han säger att han fortfarande tror sig ha en chans när det de närmaste veckorna är val i stora och avgörande delstater som Kalifornien.

En som däremot fått nog efter nya bakslag är senatorn Joe Lieberman som meddelade att han nu ger upp försöken att bli demokraternas presidentkandidat.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se