Bud på Aventis väcker känslor i Tyskland

Franska läkemedelsföretaget Sanofis fientliga bud på fransk-tyska Aventis har väckt starka känslor i Tyskland. Man misstänker att den franska regeringen är inblandad i affären som kan kosta tusentals tyskar jobbet. Vid toppmötet nästa vecka mellan länderna kommer Gerhard Schröder att ta upp frågan.

Att utländska konkurrenter lägger bud på tyska företag ses inte med blida ögon i Tyskland.


– Tyska företag måste tillhöra eliten i världen, säger Jan Wulfetange på tyska arbetsgivarföreningen.


Enighet kring ägarstruktur
Politiker, fackföreningar och arbetsgivare helt överens –tyskt ägande gagnar Tyskland, utländska uppköp hotar jobb och på sikt forskning och utveckling.


I det aktuella fallet har det franska läkemedelsföretaget Sanofi lagt ett bud på det dubbelt så stora Aventis. För att fransmännen ska kunna räkna hem affären måste det nya företaget banta sin organisation med flera tusen anställda och i Tyskland fruktar man att det blir tyskar som får gå. 


Om tyska jobb hotas, är det alltid en fråga för den tyska regeringen, sa arbetsmarknadsminister Wolfgang Clement nyligen.  Nästa vecka kommer förbundskansler Gerhard Schröder att ta upp frågan med president Jaques Chirac.


Affärer nästan alltid politik
Aventis är börsnoterat och den tyska regeringen har egentligen inget formellt inflytande i bolaget som är tyskt-franskt men i Tyskland är affärer i näringslivet nästan alltid också politik, speciellt i det här fallet.  


Bland Sanofis ägare finns den franska staten som misstänks för att ha agerat i kulisserna.


Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se