Böter för Hallandsåstunneln

Det blev böter både för de två åtalade Skanskacheferna och för själva företaget i det uppmärksammade målet i Ängelholms tingrätt om miljöbrott i samband med byggandet av tunneln genom Hallandsåsen.
Avdelningschefen Jan Stattin döms till 120 dagsböter för vållande till miljöstörning. Produktionschefen för tunnelbygget, Henrik Ivarsson, döms till 100 dagsböter för brott mot arbetsmiljölagen. Det är en av de mest uppmärksammade giftskandalerna i Sverige, då Skanska försökte täta det läckande urberget med det giftiga ämnet Rhoca Gil. Bland annat fick 22 tunnelarbetare nervskador av att arbeta med tätningsmedlet. Dessutom måste en hel besättning kor avlivas sedan medlet hade sköljts ut i naturen. Fiskar dog och brunnar förgiftades också. Företaget Skanska döms till en företagsbot på tre miljoner kronor. Tingrätten anser att företaget grovt har åsidosatt de skyldigheter som åligger en näringsidkare. Skanska har ännu inte beslutat om tingsrättens dom ska överklagas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".