Inga fler åtal i bordellhärva - bevisen räcker inte

Bevisen håller inte för åtal mot flera av dem som misstänks för att ha köpt sex genom den bordell som avslöjades i Solna för drygt ett år sen. Trots detaljerade uppgifter kring 500 personer i hallickens kundregister i datorn, så har flera åtalade tidigare friats. Kammaråklagare Hans Ihrman ger nu upp och drar tillbaka åtalen.

–Idag är det svårt att kunna presentera någon annan bevisning i de här sammanhangen, säger kammaråklagare Hans Ihrman.

När bordellhärvan i Solna rullades upp beslagtogs en dator som innehöll ett detaljerat kundregister med personuppgifter om kunderna, inbokade mötesplatser och prisuppgifter. Det här är något som åklagaren kallar för digital bevisning.

Den digitala bevisningen låg till grund för den fällande domen mot hallicken, som fick fyra års fängelse. Men bevisningen räcker inte för att fälla de män som köpte sex, säger åklagaren nu.

I de tre senaste rättegångarna har samtliga åtalade friats eftersom det inte är helt säkert att det verkligen är den åtalade som har köpt sex.

När den digitala bevisningen inte räcker, så vet inte Hans Ihrman hur någon som köper sex via internet ska kunna dömas.

Som det ser ut och som det här har värderats i olka mål så framstår det som att det finns vissa svårigheter att bevisa just förmedlingen av sexuella tjänster via internet, säger Hans Ihrman.

Mårten Randberg, SR Stockholm
marten.randberg@sr.se