Singelmän nöjda med sin ekonomi

Ensamstående utan barn men med arbete, är nöjda med sin ekonomi. Trots att det kostar mer att leva som singel är det bara en fjärdedel som tycker att de har sämre ekonomi än andra grupper, visar en undersökning från Nordea.

Anna Bäcklund, familjeekonom på Nordea, tror att det beror på att singlarna rättar munnen efter matsäcken.

– Man har anpassat sina inkomster efter sina utgifter. Man kan se i den här undersökningen att högre utbildning och högre lön inte behöver betyda att du har mer pengar kvar i månaden. Man anpassar sig efter en livssituation och det är det som gör att man upplever att man har en god ekonomi.

Det är dyrare att vara singel än sambo. Enligt Nordeas beräkningar kostar det runt två och ett halvt tusen kronor mer varje månad att bo och leva som singel. Trots detta är singlarna ändå ganska nöjda med sin ekonomi.

Kvinnor mindre nöjda
Nordea har med hjälp av Temo frågat yrkesarbetande singlar i åldern 25-64 år, utan barn, om deras ekonomi. Tre fjärdedelar tycker att de har det lika bra eller bättre än andra grupper i samhället.

Bland männen är det ännu fler som tycker att de har det bra ekonomiskt, men kvinnorna är mindre nöjda. 31 procent av singelkvinnorna tycker att deras ekonomi är sämre än andra grupper.

Inte jämställt
Enkäten visar att de ensamstående männen överlag arbetar mer, tjänar bättre och sparar mer än singelkvinnorna. Det är något som oroar Anna Bäcklund.

– I den här gruppen yrkesverksamma singlar så borde man ha samma förutsättningar för en lika inkomst och samma möjligheter att spara. Men vi kan ju se här att löneskillnaderna består även i den här gruppen. När vi tittar tillbaka på undersökningar vi gjort så kan vi se att man som nybakad student och kvinna har en betydligt lägre förväntad ingångsglön.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".