Lönsamt med skola istället för barnarbete

Var sjätte barn i världen måste arbeta för att försörja sig. Men det skulle vara ekonomiskt lönsamt för fattiga länder om barnen fick gå i skolan istället. Det har FN:s internationella arbetsorganisation ILO kommit fram till i en stor studie.

– Det är inte bara moraliskt motiverat utan också lönsamt om barn får gå i skolan istället för att arbeta, det visar ILO:s nya studie, säger Frank Hagemann, som arbetar med barnarbete på ILO.

Barn som har utbildning får bättre jobb och kan tjäna in mer pengar till sina familjer på sikt. Och barn i skolan är mindre sjuka och skadade, än barn som tvingas arbeta.

De båda faktorerna ger också vinster för landet i stort och gör att de länder som satsar på skola åt alla, tjänar in sina investeringar sju gånger om, enligt ILO.

Lönsamt i längden
Det är förstås en vinst på lång sikt. Att bygga skolor och få dem att verkligen fungera kan vara en dryg kostnad för fattiga länder.

Men ILO menar att det bara tar 16 år för ett land att börja få betalt för sina investeringar och att summorna det handlar om för att bygga ett fungerande utbildningssystem till exempel, bara är knappt tio procent av vad fattiga länder i dag betalar årligen på sina utlandsskulder.

Goda exempel
Vad det gäller de fattiga familjernas möjligheter att sända sina barn till skolan i stället för till arbete, finns det goda exempel att följa, menar ILO.

Att låta sina barn arbeta kan var en fråga om överlevnad för fattiga familjer, men program som ersätter en del av den inkomst familjen förlorar när barnet går till skolan istället, har visat sig mycket lyckade, bland annat i Brasilien.

– De flesta familjer världen över vill ju hellre sätta sina barn i skolan än låta dem arbeta om de bara har råd, säger Frank Hagemann.

Därför har satsningar där fattiga familjer får ersättning för förlorad inkomst visat sig mycket lyckade när det gäller att få fler att skicka sina barn till skolan, enligt Hagemann.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".