Borgerliga partier öppnar för uppgörelse med regeringen

Efter att regeringen på tisdagen gjorde klart att det kommer ett förslag om att nya EU-medborgare inte genast ska få fritt tillträde till svensk arbetsmarknad behöver regeringen stöd av ett borgerligt parti för att få igenom sitt förslag. Det finns två borgerliga partier som håller en dörr öppen.

– Jag skulle gärna se att vi inte anpassar oss till att Göran Persson inte gjort sitt jobb, säger moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

Men här kommer det ett förslag som moderaterna måste ta ställning till - ja eller nej?

– Det kan finnas lägen nu när Europa faller som dominobrickor en efter en att även vi måste pröva den nya miljön. Men det är en effekt av brist på ledarskap i Europa vi nu ser och som inte minst Göran Persson bär skulden för.

Fredrik Reinfeldt är alltså negativ men ändå inte helt ovillig att diskutera. Precis samma inställning, negativ men inte helt ovillig att diskutera, har folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson.

– Problemet är att regeringen inte har någon långsiktig lösning på de här problemen, man måste ändå ändra EU-reglerna så snart som möjligt. Förr eller senare upphör de här övergångsreglerna, vi vill ha en lösning som är långsiktig. Vi vill undvika en tillfällig lösning, säger han.

Men ni kan tänka er att diskutera en sådan tillfällig lösning?

– Vi vill i första hand lösa det grundläggande problemet i EU, sedan får vi se var vi hamnar om det inte går att lösa i tid till 1 maj, säger Johan Jakobsson.

Från de två andra borgerliga partierna får däremot regeringen ett rakt nej.

– Vi skålade i champagne när de kom med, men när det verkligen kommer till kritan om hur de ska behandlas då tycker vi att de är B-medborgare och vi själva är A-medborgare, säger centerns partiledare Maud Olofsson.

Betyder det ändå inte att man måste se över de här systemen innan man kan låta medborgarna från de nya EU-länderna få fritt tillträde till den svenska arbetsmarknaden?

– Om det finns ett överutnyttjande av de här systemen så måste vi också se att det finns svenskar som överutnyttjar dem. Då måste vi också ändra på reglerna också för svenskar. Men vi kan inte ha ett regelverk för dem som kommer in som nya medlemmar och sedan ett helt annat regelverk för svenskarna, säger Maud Olofsson.

Mats Odell från kristdemokraterna är inne på samma linje.

– Om det är så att det svenska socialförsäkringssystemet inbjuder till social turism ska det bromsas självklart, men det ska ju inte bara gälla folk från anslutarländerna, det ska ju gälla alla, inklusive svenskar.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se