Foto: Jan Collsiöö/PRB

Motvalls rymdpoet skulle fyllt 100 i år

På torsdagen öppnar Nobelmuseet i Gamla stan i Stockholm utställningen ”Daggdroppen och kosmos”. Detta med anledning av att det är 100 år sedan Harry Martinson föddes. Många kulturevenemang följer under året.

För ett författarskap som ”fångar daggdroppen och speglar kosmos” – så lät det i motiveringen när diktaren Harry Martinson fick Nobelpriset 1974. Förste intendent Ulf Larsson vid Nobelmuseet beskriver poeten.

– Han är en av de skönlitterära författare som har gjort mest för att åskådliggöra naturvetenskapen. Och vetenskap, litteratur och fred är ju Nobelprisens områden, säger Ulf Larsson.

Tror ni att han har något att säga dagens människor?

– Ja, det tror jag. Det var ju så att Harry Martinsson under hela sin tillvaro var lite motvalls och han hade alltid en kritiskt undersökande inställning till allting. Det där tror jag har väldigt mycket att säga oss i dag, inte minst med tanke på miljöförstöringen och vart vårt samhälle är på väg. Jag tror att vi kan hitta väldigt många frågor som är väldigt levande i dag hos Martinsson, säger Ulf Larsson.

Harry Martinsson dog 1978.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".