Blair försvarar krigsbeslut

I den debatt som just nu pågår i det brittiska parlamentet har premiärminister Tony Blair försvarat sitt beslut att gå i krig mot Irak, trots att underrättelseuppgifterna om irakiska lager av förbjudna vapen tycks ha varit fel. Parlamentsdebatten fick avbrytas när demonstranter på åskådarläktaren överröstade Blairs inledningstal.

Tony Blair hade knappt hunnit komma igång med sitt tal förrän antikrigs-demonstranter gjorde sig hörda från åskådarläktaren. ”Mördare”, ropade en och talmannen avbröt till sist debatten och tömde läktaren.

Ångrar ingenting
När han återkom var det en självsäker Blair som svarade på frågor och vidhöll att kriget i Irak var berättigat och att han inte ångrar någonting.  

Det kan hända, sa Blair, att underrättelseuppgifterna om stora lager av massförstörelsevapen var fel. Men det tar inte bort den legala grunden för kriget. För den avhoppade chefen för USA-alliansens egna vapeninspektörer har sagt att bevis finns för att vapenprogrammen fanns kvar och för att Saddam Hussein bröt mot FN:s resolutioner flera gånger om. 

– Det politiska ansvaret för kriget är mitt. Men det hade varit mitt om jag hade bortsett från hotet från Irak också och jag vet vilken av vägarna som väger lättast på mitt samvete.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".