Singlar nöjda med sin ekonomi

Arbetande singlar utan barn är ganska nöjda med sin ekonomi, trots att det kostar mer att leva som ensamstående än att bo ihop med någon. Det visar en undersökning från Nordea. Anna-Karin Thorstensson från Hässelby bor själv, men hon tycker att ekonomin framför allt beror på hur hög inkomst man har och hur ekonomisk man är.

– Det beror ju på hur slösaktig man är med de pengar man har eller vilken typ av utgifter man har. Barnfamiljer har givetvis en massa andra utgifter som man som ensamstående inte har. Å andra sidan gör man ofta en väldig massa saker och man har en annorlunda familjekonstellation, det vill säga vännerna är familjen och de bor inte där man bor.

Tror du att din ekonomi skulle förändras om du levde tillsammans med någon?

– Ja definitivt. de stora utgifterna tar jag själv nu, boende och bil. Annars skulle man ju dela på det.

Dyrt vara ensamstående
Det är dyrare att vara singel än sambo eller gift. Enligt Nordeas beräkningar kostar det runt två och ett halvt tusen kronor mer varje månad att bo och leva som singel. Trots detta är singlarna alltså ganska nöjda med sin ekonomi.

Nordea har med hjälp av Temo frågat yrkesarbetande ensamstående i åldern 25-64 år, utan barn, om deras ekonomi. Tre fjärdedelar tycker att de har det lika bra eller bättre än andra grupper i samhället.

Singelmän nöjd med sin ekonomi
Bland de ensamstående männen är det ännu fler som tycker att de har bra ekonomi, medan kvinnorna är mindre nöjda. 31 procent av singelkvinnorna tycker att deras ekonomi är sämre än andra gruppers.

Att männen är mer nöjda är kanske inte så konstigt. Enkäten visar att de överlag arbetar mer, tjänar bättre och sparar mer än singelkvinnorna. Det är något som oroar Anna Bäcklund, familjeekonom på Nordea.

– I den här gruppen yrkesverksamma singlar har man samma förutsättningar för en lika inkomst och samma möjligheter att spara. Men vi kan se att löneskillnaderna består även i den här gruppen. När vi tittar tillbaka på tidigare undersökningar som vi gjort kan vi se att man som nybakad student och som kvinna har en betydligt lägre förväntad ingångslön.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".