Nya stödregler kan tvinga bönder att sadla om

Onsdagens besked om helt nya stödregler för svenska bönder kommer att få stor betydelse för lantbruket. När många av stöden inte längre är kopplade till dagens produktion, kan flera lantbrukare tvingas byta inriktning, tror Harald Svensson, avdelningschef på Jordbruksverket i Jönköping.

– Det innebär en i grunden förändrad situation för jordbrukaren när han ska bestämma sig för vad han ska odla och hur han ska odla och ha djur. Jag tror att många jordbrukare kommer att ha anledning att fortsätta sin produktion som förut, men en del förändringar kommer det säkert att bli, säger han.

Så det här är en ganska genomgripande reform?

– Jag tycker det, säger Harald Svensson.

När jordbruksminister Ann-Christin Nykvist lämnade beskedet om förslaget till nytt stödsystem var en lång tid av väntan över för många lantbrukare. Nu kommer de flesta att sätta sig ner och fundera över hur de själva påverkas och om de bör byta inriktning.

Nötköttsbönder välkomnar beskedet
Den största oron har funnits bland nötköttsbönder, som i dag till stor del är beroende av stöden. Beskedet att de bidragen behålls för att rädda den svenska produktionen välkomnas därför av många.

Marcus Sjöberg är en ung lantbrukare utanför Gränna som just satsat på en ny lada med 100 nötdjur.

–Det här företaget bygger på bidrag. Det är inte många företag som gör det. Det blir svårt att ändra produktionsform när man har riktat in sig på just köttuppfödning och intresset ligger där. I och med att lönsamheten är så låg så måste vi ha minst de pengar vi har i dag, om inte mer, säger han.

Lantbrukare måste fundera över alternativ
Onsdagens kompromissförslag innebär en mindre omställning än vad de flesta trott, eftersom mjölk- och nötköttsbidrag finns kvar en tid till. Ändå räknar jordbruksminister Ann Christin Nykvist med att många lantbrukare blir tvungna att sadla om.

– Det blir förändringar och därför är det också viktigt att man som lantbrukare funderar över vilka alternativ man har. Det här innebär inte bara hot, det innebär också möjligheter och vi ser i dag att många lantbrukare är mångsysslare och har också hittat spännande företagsidéer inom närliggande områden, som inte är direkt primärproduktion. Det kan handla om turism, det kan handla om att man har hästgårdar eller entreprenadverksamhet. Det finns många möjligheter, säger jordbruksminister Ann-Christin Nyqvist.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".