Telia mister monopol på teleabonnemang

Det kommer att bli möjligt att ha sitt telefonabonnemang hos andra telebolag än Telia. Därmed mister Telia sitt monopol på teleabonnemangen.

På torsdagen lägger Post- och telestyrelsen fram ett omfattande batteri av skyldigheter och regler som de svenska tele- och internetoperatörerna kommer att tvingas följa framöver.

Ökad konkurrens på telemarknaden
Bakgrunden är den nya telelag som riksdagen godkände i våras. Lagen ger Post- och telestyrelsen fler möjligheter att förbättra konkurrensen på telemarknaden.

Telia mister monopolet på att sälja teleabonnemang, vilket till exempel innebär att de som ringer med Tele2 eller Glocalnet kan välja att betala även abonnemangsavgiften till de telebolagen i stället för till Telia.
 
Samtidigt innebär de nya reglerna att Teliaägda Skanova, som äger och sköter driften av det svenska telenätet, får tillåtelse att höja priset på abonnemangen. Det pristak för abonnemangen som funnits tas nu bort. Större valmöjlighet, men kanske dyrare teleabonnemang med andra ord.

Mobilnät blir monopolmarknader
Men det är inte bara Telia som kommer att känna av de nya reglerna på telemarknaden.

Framöver kommer till exempel alla mobilnät att betraktas som monopolmarknader.

Det innebär att de priser som telebolagen tar ut av varandra för att deras abonnenter skall kunna ringa varandra kommer att sättas av Post- och telestyrelsen och baseras på kostnaden. Myndigheten hoppas att det ska leda till lägre priser på mobiltelefoni.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".