Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norge backar om fri arbetskraftsinvandring

Publicerat torsdag 5 februari 2004 kl 05.00
Även den norska regeringen börjar backa från löftena om fri arbetskraftsinvandring från Östeuropa vid EU-utvidgningen. Norge står utanför EU, men påverkas ändå. Norska regeringen hade planerat helt öppna dörrar, men är nu rädd för att landet i så fall blir det enda med fri arbetskraftsinvandring.

– Jag arbetar i Norge i ett år och trivs mycket bra med att jobba här, säger polske Adam Janikovskij, som arbetar på en byggarbetplats i Asker söder om Oslo.

Den norska borgerliga regeringen hade tidigt planer på att öppna dörrarna helt för arbetskraft från nya EU-länder som Ungern, Polen och Tjeckien, men börjar nu tveka.

Backar efter svenska signaler
Norge står utanför EU, men har ett nära samarbete med unionen genom det så kallade EES-avtalet  – ett slags minimedlemskap. Det innebär att reglerna om fri rörlighet för arbetskraft också gäller Norge, som måste göra samma överväganden som EU-länderna.

Förhoppningen hos den norska regeringen var att de andra nordiska länderna också skulle öppna dörrarna helt.

Men när nu svenska regeringen signalerat restriktioner och när en rad andra länder i EU planerar strängare krav, så börjar också norska regeringen att backa.

Låga trösklar
Kommunminister Erna Solberg tror att det största problemet utan övergångsregler är låga trösklar för när något kan kallas för ett arbetsförhållande, att alltför diffusa jobbkontrakt ska ge rätt till sociala förmåner.

Erna Solberg följer noga diskussionerna i Sverige och hur besluten fattas där.

Socialdemokraterna kräver restriktioner
Samtidigt höjer de norska socialdemokraterna i Arbeiderpartiet rösten för restriktioner. Partiet tycker att regeringen jobbar alltför långsamt med frågan.

Men Adam Janikovskij från Polen tror inte att det kommer att komma så många från hans land hit.

– Det är för långt till Norge, säger den polske byggarbetaren.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".