Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Foto: Lars Epstein/ PRB

Medierna försvårar krisarbetet i Knutby

Krisgrupperna i Knutby har svårt att nå fram till ortsborna på grund av den massiva mediabevakningen. Det uppger flera företrädare för organisationer som är där som stöd efter mordet på en 23-årig Knutbybo.

– I dag är pressen på människorna väldigt stark och väldigt tung och hård. Det beror inte minst på att medierna har tagit över samhället. Ett litet samhälle som drabbas av en sådan här katastrof blir ju väldigt dominerat utav media när man kommer inte bara från Sverige utan också från Norge och övriga nordiska länder, säger Claes Waern, direktor för paraplyorganisationen Pingst.

– Nu hörde jag att även ganska långväga tv-team är på väg in i Knutby. Det här har skapat en väldigt jobbig situation både för församlingens medlemmar, men också för Knutbybor i allmänhet, fortsätter han.

Isoleringen inte bara självvald
I nästan fyra veckor har samhället Knutby varit i fokus.

Ett mord och ett mordförsök på två församlingsmedlemmar gav Knutby en uppmärksamhet som oroar Claes Waern. Han beskriver personer som undviker affären av rädsla för att få en mikrofon i ansiktet.

Enligt honom är församlingens och invånarnas nuvarande isolering inte bara självvald.

– Då man dessutom utsätts för ett tryck utifrån så blir isoleringen större och man söker sig ändå närmare kärnan. Risken är att om människor till och med stänger in sig fysiskt för att de inte orkar med media, då förvärras situationen, säger Claes Waern.

Thomas Hall, kommunens beredskapssamordnare, tycker att stödet mot skolan och församlingen har fungerat bättre, men att ortsborna har hamnat i kläm.

Bara medier kom på stödträff
När pingströrelsen och flera andra organisationer hade stödträff förra veckan, kom bara medier, så nu tänker Claes Waern och hans kollegor jobba inåt istället.

– Jag tror att de flesta närvarande i Knutby måste jobba med sina vanliga kontakter och utnyttja dem. Det går inte att göra någonting offentligt i Knutby, säger Claes Waern.

Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".