Landshövding vill lägga ned sameby

Efter flera års interna konflikter i samebyn Ruvhten Sijte i Härjedalen har en utredning på länsstyrelsens uppdrag föreslagit att samebyn läggs ned och den ekonomiska föreningen avvecklas. Förslaget stöds av landshövdingen i Jämtland, Maggie Mikaelsson.

Att lägga ner en sameby på myndigheternas initiativ har dock aldrig skett förut och enligt förbundsjuristen på Samernas riksförbund,  Jörgen Bohlin, är det heller inte möjligt.

– Jag menar att det inte finns någon laglig möjlighet i rennäringslagen eller annat att med tvång, att en myndighet skulle besluta, att lägga ner. Det finns inget lagligt stöd för en sådan åtgärd, säger han.

Maggi Mikaelsson, landshövding i Jämtland och den som är ytterst ansvarig för rennäringsfrågor på länsstyrelsen har ställt ett ultimatum: Försonas, annars avvecklas samebyn, som är en ekonomisk förening med ett 50-tal renägare och 5 000 renar.

– Om vi har en sameby där renskötseln inte fungerar fullt ut, där markägare är missnöjda och där det finns interna konflikter som förhindrar en bra renskötsel då har vi ett ansvar att göra någonting, säger Maggi Mikaelsson.

Konflikterna i samebyn Ruvhten Sijte i Härjedalen har pågått i flera år. Dess medlemmar strider bland annat om hur många renar  varje medlem i byn ska få ha, vilket som bestäms på årsmötet, och om hur rovdjursersättningen ska fördelas mellan medlemmarna –den klumpsumma man får från staten baserat på förekomsten av rovdjur i området.

Konflikterna försvårar renskötseln och bollen ligger hos medlemmarna i samebyn säger Maggie Mikalesson.

– De står vid ett vägskäl. De måste välja försoning eller att vi måste vidta väldigt drastiska åtgärder, säger hon.

Det går inte att lägga ner en sameby. Det säger Bjarne Örnstedt, ansvarig för rennäringsfrågor på Jordbruksdepartementet. Däremot går det att omfördela mark.

– Man kan inte lägga ner en sameby man kan däremot dela upp den i två samebyar och fördela marken mellan dem, säger Bjarne Örnstedt.

Det är ett otidsenligt resonemang anser Jörgen Bohlin på Samernas riksförbund.

– Det känns lite översåtligt att någon ens kommer med den antydan att man skulle kunna dribbla med frågan på det sättet, säger Jörgen Bohlin på Samernas riksförbund.

Agneta Johansson, Umeå i samarbete med Sameradion
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".