Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsbolag mörkar inventering av viktig skog

Publicerat torsdag 5 februari 2004 kl 05.00
Flera stora skogsbolag har vägrat lämna in sina nyckelbiotopinventeringar till Skogsstyrelsen. Inventeringarna, som kartlägger skogsområden med höga naturvärden, skulle ha varit inlämnade den 1 januari i år. Men SCA, Stora Enso och Korsnäs har i flera månader diskuterat med Skogsstyrelsen och uttryckt ovilja att offentligt redovisa resultaten.

Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander är kritisk till att bolagen inte vill offentliggöra sina inventeringar.

– Vi har haft en diskussion under ett antal månader om hur det skulle levereras och trots att vi varit tydliga att vi vill få in det från samtliga så har vi inte fått det ännu, säger han.

Vilken är skogsstyrelsens och din inställning till redovisningen av det här materialet?

– Vår uppfattning är att vi ska få en samlad information av samtliga nyckelbiotoper för att vi ska kunna bedöma kvaliteter och långsiktighet. Vi ska kunna ge det underlag som behövs till beslutsfattare om hur det ser ut på nyckelbiotopsfronten, säger Göran Enander.

Ovilliga storbolag
Nyckelbiotopinventeringen har pågått i tio år. Småskogsbruket har överlämnat sina inventeringar till Skogsstyrelsen, likaså det största skogsbolaget Sveaskog.  

Men SCA, Stora Enso och Korsnäs, de två sista nu sammanslagna i det nya bolaget Bergvik, har hittills vägrat redovisa sina resultat. Det framgår klart av minnesanteckningar från möten att bolagen är ovilliga att lämna ut materialet.

Försvårar kontroll
Utan öppen redovisning saknar myndigheter och allmänhet möjlighet att kontrollera att inte nyckelbiotoper huggs ner.

Det finns flera skäl att resultaten ska vara offentliga, anser Göran Enander.

– Det är ett allmänt intresse att veta var och hur mycket nyckelbiotoper vi har. Sen är det ju en trovärdighetsfråga eftersom familjeskogsbruket har redovisats, det är offentligt och då tycker jag att det är naturligt att även privatskogsbrukets nyckelbiotoper är offentliga. I sammanhanget är det viktigt att konstatera att också det statliga Sveaskog har levererat sina nyckelbiotoper, säger han.

Kan förstora konflikt
De här två-tre stora bolagen representerar en fjärdedel av skogsmarken i Sverige och om redovisningen uteblir skapas en stor lucka i kartläggningen av skogens värdekärnor.

En del storbolag är rädda för att det ska blir för många nyckelbiotoper. SCA och Stora Enso har tidigare krävt att begreppet nyckelbiotop ska omdefinieras. Hittills har Skogsstyrelsen inte lyssnat på det örat.

– Hela konceptet med nyckelbiotoper bygger ju på att det ska finnas en redovisning. Det ska vara ett underlag som skogsbruket ska kunna ta hänsyn till och för att människor ska veta var pärlorna finns. Jag tror att den här diskussionen förstorar en konflikt som ingen inom skogen tjänar på.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".