Korttidsanställda får gå när Ericsson flyttar jobb utomlands

På fredag meddelar Ericsson senaste nytt om företagets ekonomi och framtid då bokslutet för 2003 presenteras. Redan nu vet 350 tillfälligt inhyrda verkstadsarbetare i Nynäshamn vad som väntar under våren. Det blir utpassering genom grinden på Ericsson.

Den 15 oktober i höstas klev Andreas Wiström in genom Ericssons grind i Nynäshamn.

Han har korttidsanställning hos bemanningsföretaget Manpower, som i sin tur har Ericsson som kund.

– Jag har kontrakt som går fram till den 29 februari, än så länge, säger Andreas Wiström.

Vad händer när kontraktstiden är slut?

– Om de inte förlänger det så är det arbetslöshet som gäller, säger han.

Inte fler än 47 000 anställda på Ericsson, är företagets plan. Bantningen ska vara genomförd innan det här året är slut.

Därför försvinner Anderas Wiström och några hundra med tillfälliga anställningskontrakt från Nynäshamnsfabriken under de kommande veckorna. Många går ut i arbetslöshet eftersom deras arbetsgivare, bemanningsföretagen, inte erbjuder mer än några månaders jobb.

Jobben flyttas till Estland
Andreas Wiström sätter ihop delar till det nya 3G-systemet i Nynäshamn. I fortsättningen ska det jobbet göras i Estland i stället. Det blir billigare och så vill Ericsson ha det. Monteringen ska andra företag i andra länder sköta.

Ända sedan i somras har det varit full fart i Nynäshamn, med övertid och fler skift för att klara ökade beställningar.

Kortsiktigt agerande
Metallklubbens ordförande i Nynäshamn, Christer Söderström, är kritisk till Ericsson agerande. Det är kortsiktigt att först hyra in och sen släppa iväg jobben till andra länder säger han.

– Under de sista åren här har vi tagit fram ny produktion, avlusat den som vi kallar det, och sett till att det fungerar. Sedan har man lagt den till lågkostnadsländer. Men jag ser en fara i att man släpper för mycket, säger Christer Söderström.

Jobben som man nu flyttar, tycker du att det är jobb som man ska bevara i Sverige?

– Självklart är det bra att ha de jobben i Sverige, säger han.

Andreas Wiström, som har 25 dagar kvar på Ericsson, trivs på jobbet.

– Det är väl inte det roligaste, eftersom jag kommer från byggbranschen och är snickare i grunden. Men man går till arbetet för att det är kanonschyssta arbetskamrater som jag trivs väldans bra med, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista