Foto: Yuri Feklistov/PRB

Turkisk byggboom vid Berings hav

Nio tidszoner från Moskva pågår just nu en intensiv byggboom. I den glest befolkade autonoma regionen Chukotka byggs för mångmiljardbelopp. Och det är framförallt turkiska byggare som sätter färg på huvudstaden Anadir. Ekots korrespondent har besökt Anadir vid Berings hav i nordöstligaste Ryssland.

Istanbul ligger 15 000 km bort och det är dyrt och svårt att komma hit. Trots det har Yamata med 1 400 anställda invaderat Chukotka. Turkarna utgör i dag en tiondel av invånarna i huvudorten Anadir. Det är de som håller byggboomen igång i detta Rysslands nordöstligaste hörn, på gränsen mot Alaska.

Mångmiljonär bekostar byggen
Staden och den autonoma regionen var för tre år sedan på ruinens brant. De sovjetbyggda elementhusen förföll och övergavs. Men med guvernören och mångmiljardären Roman Abramovich flöt pengarna in. En inofficiell budget som motsvarar 36 procent har betalat uppsvinget.

–Förra året hade vårt företag femtontalet byggkontrakt, på allt från tusen till tjugofem miljoner dollar, berättar chefsingenjören på turkiska Yamata, Ufuk Yagci.

Det lilla turkiska bolaget har byggt nytt kulturhus, daghem, kommunalhus, hotell och fyra nya lägenhetskomplex. Dessutom har över 25 000 kvadratmeter gamla hyreshus upprustats invändigt och utvändigt. De forna grå betongfasaderna har rappats så att skarvarna mellan elementen dolts och målats i bjärta pasteller.

Permafrosten avskräcker
Chefsingenjör Yagci har bott ett och halvt år i Anadir. Han säger att det inte har varit lätt att rekrytera byggjobbare i Turkiet. Trots bra löner räds turkarna permafrosten.

–Byggperioden här är väldigt kort. Den börjar i juli och slutar redan i september eller oktober. Sedan kan vi bara jobba inomhus. Men för oss som ungt nytt byggbolag är den här erfarenheten viktig för framtiden, säger Ufuk Yagci. 

Maria Persson Löfgren, Anadir
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista