LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin

LO våndas inför beslut om övergångsregler

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin hävdar att det inte hade behövts övergångsregler för de nya EU-länderna när det gäller tillträdet till den svenska arbetsmarknaden, om LO:s krav på ordning och reda på arbetsmarknaden hade genomförts redan nu.

– Övergångsregler har aldrig varit något förstahandsalternativ för oss därför att vi ser att vi har problem på arbetsmarknaden redan idag. Man behöver vidta ett antal åtgärder för att få en mer stabil arbetsmarknad, säger Wanja Lundby-Wedin.

Men de åtgärderna har inte vidtagits. Är det då bra med övergångsregler?

– Jag tror att det viktiga för oss är att man vidtar de åtgärder som krävs för att få en mer stabil arbetsmarknad, om det då skulle kräva mer tid är övergångsregler ett sätt att köpa sig den tiden.

Men det är knappt tre månader kvar, vad är LO:s ståndpunkt? Behövs det övergångsregler? Är det inte dags att bestämma sig?

– Men det är så att jag är LO:s ordförande, men jag har självklart en skyldighet i en sådan stor och viktig fråga att inte frångå beslut vi redan tagit. Jag måste pröva det här i styrelsen. Vi kommer att diskutera frågan i styrelsen redan på måndag. Vårt syfte har aldrig varit att utestänga, vårt syfte har varit att vi vet att alla som kommer får rätt till lika behandling helt enkelt.

Men din ståndpunkt idag är att det kanske är bra med övergångsregler?

– Min ståndpunkt idag är att de åtta punkterna måste vi se till att genomförs så att vi får en mer stabil arbetsmarknad. Om det i sin tur skulle behöva en längre tid för att göra det, då får vi ta ställning till det.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista