Obehörig läkare i Torsby skrev ut narkotiska preparat

En av de fem personer som arbetat på Torsby sjukhus som läkare utan att vara behörig, har skrivit ut narkotiska preparat både till sig själv och till patienter. Socialstyrelsen är mycket kritisk till att läkarna har kunnat jobba på sjukhuset utan behörighet.

Apoteket har gjort en genomgång på utskrivna recept på mediciner.

– Det finns både vanliga läkemedel och det vi kallar särskilda läkemedel, alltså narkotiska preparat,säger Ulf Nilsson, kvalitetsansvarig på Apoteket.

Vem har läkaren skrivit ut de här preparaten till?

– Till patienter och i några fall också till sig själv, tror jag.

Han har skrivit ut till sig själv?

– Ja, sådana recept finns.

Upprörda känslor
Det här är bara en sak i raden som rullas upp sen det blev känt att de fem personerna jobbat på Torsby sjukhus, trots att de saknade läkarlegitimation från socialstyrelsen.

– Jag tycker det är förfärligt att något sånt här kan ske, säger en upprörd Torsbybo.

Det här får helt enkelt inte hända, det påverkar förtroendet för sjukvården, säger Claes Tollin, medicinalråd på Socialstyrelsen.

– Att jag reagerar skarpt beror också på att jag tycker det är viktigt att patientsäkerheten ska tillgodoses. Verksamhetscheferna ska kontrollera när man har icke behöriga läkare att de gör ett säkert och bra arbete.

Två verksamhetschefer vid Torsby sjukhus har fått sluta. Men landstingsledningen i Värmland säger att de kan fortsätta att arbeta som läkare.

Ledningen ovetandes
De fem personerna har jobbat som läkare, fyra av dem var läkarstuderande från Norge och Tyskland. Den femte fick sluta i maj förra året efter att han då jobbat på sjukhuset i två år, utan att först ha fått en läkarlegitimation godkänd av Socialstyrelsen.

Allt detta skedde utan att ledningen för landstinget, visste någonting, säger landstingsdirektören Ulf Öhman i Värmland.

– Jag fick meddelandet på fredagkväll, som gällde den norske läkaren. Jag har inte fått någon signal tidigare trots att personen inte fick förlängd tjänstgöring från och med maj 2003.

Vad tycker du om det?

– Ja, det har ju brustit i vår interna kommunikation.

Journaler granskas
Nu ska hundratals patientjournaler granskas på nytt av legitimerade läkare för att se vilken behandling de här patienterna har fått. Dessutom kan det bli aktuellt att kalla in patienter på nytt, för att se att ingen blivit felbehandlad.

– Det är ett mycket omfattande arbete men här handlar det patientsäkerhet och vår trovärdighet. Så det får vara hur omfattande som helst, det är absolut nödvändigt för att återupprätta det förtroende som våra värmlänningar ska känna för oss, säger landstingsdirektören Ulf Öhman.

Jan Andersson, Ekot
jan.andersson@sr.se
Aron Eriksson och Kondrad Larsson, SR Värmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".