Ola Ramstedt Arkivfoto: Claes-Göran Flinck/PRB

Nya förhör med anhållne Skandiachefen

Åklagare Christer van der Kwast har beslutat att anhålla  Skandia Livs förre vd Ola Ramstedt. Det skedde redan i tisdags, efter det förhör som hölls då. Nya förhör har hållits idag, och brottsmisstanken gäller grov trolöshet mot huvudman, i samband med Skandiachefernas lyxrenoverade lägenheter.

Ola Ramstedt avgick som vd för Skandia Liv på egen begäran den 29 september, efter Livbolagets egen oberoende utredning.

– Jag har ju fattat ett svårt beslut idag, det är att jag lämnat mitt arbete. Jag har inget nytt arbete. jag tar inte idag inte ställning till om jag dessutom ska lämna min bostad som för övrigt är en hyresrätt och ingen tjänstebostad. Så ser läget ut, sa Ola Ramstedt den 29 september i Ekot.

Direktörer och anhöriga fick lägenheter
Lägenheten på Strandvägen är på 200 kvadratmeter, och den fick Ramstedt av Skandia. Även flera andra direktörer fick lägenheter, liksom flera anhöriga.

Lägenheterna renoverades för höga summor, och i den utredning som advokat Otto Rydbeck gjorde i höstas kallades det för överrenoveringar, och kostnaderna hade dolts på ett förslaget sätt, enligt Rydbecks beskrivning. Lägenhetsrenoveringarna döptes om till renovering av Skandias högkvarter på Sveavägen.

Nya uppgifter
Under förhör med Ola Ramstedt i tisdags har det uppenbarligen kommit fram nya uppgifter som kan stärka brottsmisstanken mot honom och de andra misstänkta i utredningen, dom båda direktörerna förre vd:n Lars-Eric Petersson och förre finanschefen Ulf Spång.

Ett nytt förhör med Ola Ramstedt har hållits på torsdagsförmiddagen, och enligt lagen måste åklagaren Christer van der Kwast begära att Ramstedt häktas, eller släpps, senast på fredagen.

Överraskande beslut
Ola Ramstedts advokat, Hans Strandberg, var med vid förhöret i tisdags, och på torsdagsförmiddagen, och han sa till Ekot att beslutet att anhålla Ramstedt var mycket överraskande, och att det inte var nödvändigt.

Ola Ramstedt själv sägs vara chockad över beskedet om att han skulle anhållas. Han nekar till brottsanklagelserna grov trolöshet mot huvudman. Det är ett brott som kan fängelse upp till sex år.

Ola Ramstedt satt under tio år i Skandia-koncernens ledning, först som personalchef i moderbolaget och därefter, från sommaren 2002 om vd i dotterbolaget Skandia Liv.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista