Vd-brev skapar ilska och oro i ABB

Facken inom ABB har upprörts av ett internt brev som vd:n Jürgen Dormann skickat ut till de anställda. Facket tolkar brevet som en signal till nya nedskärningar, för att flytta produktion till i Asien. Metallordförandena i Västerås och Ludvika har skrivit ett gemensamt protestbrev till Dormann.

– Det är klart att vi blir upprörda, säger Rolf Häggman, verkstadsklubbens ordförande i Ludvika.

– Många av oss som jobbar här har varit anställda sedan Asea-tiden. Vi har ställt upp för företaget i vått och torrt, i ur och skur. Vi har haft neddragningar, nedskärningar, de har tagit bort förmåner och vi har bara snällt jobbat vidare.

– Då tycker man att det är ganska konstigt när det kommer sådana här beslut.

– Vi har slitit för att få ordning på det här företaget som andra har kört i diket. Det finns inte en metallare som har bidragit till att det gått snett, säger Rolf Häggman.

Imponerad av tempot i Asien
Det interna brevet som just nu rör upp starka känslor bland anställda på ABB skickades ut på företagets intranät den 23 januari. Där skriver Dormann att han är imponerad av kostnadseffektiviteten och arbetstempot i Asien och att företaget måste expandera tillverkning dit för att möta den växande efterfrågan i regionen.

I slutet av brevet ställer han också frågan om ABB behöver tillverka så stor andel av sina produkter i Europa som i dag.

”Facket övertolkar”
Sten Jacobsson, vd för ABB Sverige, anser att facket har övertolkat brevet. Det handlar om ett resonemang som ett internationellt företag måste föra för att inte komma på efterkälken. På sikt kan enklare jobb i Sverige försvinna, men några omedelbara planer för utflyttning till lågkostnadsländer i Asien finns inte, säger han.

– Det här upprör naturligtvis många som har jobb och riskerar att förlora dem i länder där kostnaderna är för höga. Jag förstår mina medarbetare och kolleger som reagerar på detta.

– Men problemet är man sett det här brevet som något slags startsignal för en process som ska göra det här väldigt snabbt. Det är inte alls tanken.

– Det är bara ett resonemang Dormann för kring hur ABB kommer att se ut i framtiden, hävdar Sten Jacobsson.

Sören Granath, Ekot och Helena Broström, SR Dalarna
soren.granath@sr.se och helena.brostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".