Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsbolag ställer villkor för att redovisa värdefull skog

Publicerat torsdag 5 februari 2004 kl 12.37
Skogsbrukets företrädare vill ställa villkor för att lämna ut material ur inventeringarna av skogsområden med höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper. Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander säger att det pågått en diskussion i flera månader med skogsbolagen. Tre stora skogsbolag SCA, Stora Enso och Korsnäs har hittills vägrat lämna över inventeringarna till Skogsstyrelsen.

– Vi är mycket förvånande över Göran Enanders uttalande i Morgonekot att skogsbolagen inte vill redovisa sina nyckelbiotopsinventeringar, vi har tydligt deklarerat att vi är villiga att redovisa materialet för Skogsstyrelsen. Det vi under senare tid diskuterat med Skogsstyrelsen är formerna för hur redovisningen ska gå till. Det är så att en del företagsinventeringar är inte riktigt tillgängliga på det sätt som Skogsstyrelsen önskar. Därför har vi tillsatt en gemensam arbetsgrupp från Skogsstyrelsen och skogsbolagen som fått till uppgift att lämna förslag hur den här redovisningen ska genomföras, säger Stefan Wirtén, skogsdirektör på Skogsindustrierna.

Men den här redovisningen skulle varit inne 1 januari, för över en månad sedan. Sveaskog har kunnat lämna in sitt och övriga skogsbruket, de mindre skogsägarna har lämnat in sina inventeringar. Varför är det så mycket svårare för er?

– Därför att vi vill tillsammans med Skogsstyrelsen komma fram till på vilket sätt vi ska lämna över detta. Det datum du refererar till känner jag inte igen.

Det har ju varit klart att alla ska inventera på samma sätt och det ska redovisas på samma sätt, varför har inte de här skogsbolagen gjort på det viset?

– Skogsstyrelsen har överlåtit åt bolagen att genomföra företagsvisa inventeringar och de har genomförts på lite olika sätt.

Inventeringsresultaten är redan en månad försenade och den arbetsgrupp, som nu tillsätts har inte haft något sammanträde än. Nyckelbiotopinventeringarna lär en viktig grund för skydd av små skogsområden med höga naturvärden och därför är det enligt Skogsstyrelsen av största vikt att inventeringarna finns tillgängliga för alla, myndigheter och allmänhet. 

Sveaskog och småskogsbruket har inte haft några förbehåll när de lämnat över sitt material, men de tre bolagen vill nu diskutera villkoren för att överlämna inventeringsresultaten till Skogsstyrelsen.

– Ska det läggas ut på internet, ska det tryckas i skriftlig form, ska Skogsstyrelsen ha detta som ett arbetsmaterial inför redovisningen för politiker. det är många frågor som jag tycker det finns anledning att diskutera, säger Stefan Wirtén.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".