Tysk domstol friar misstänkt för inblandning i 11-septemberdåden

En av de två personer som i Tyskland har stått åtalade för den 11 septemberattacken, friades på torsdagen av en domstol i Hamburg. Det betyder att den enda som har dömts för terrorattacken kan bli en fri man i mars.

Åklagarna hade yrkat på 15 års fängelse för att den 31-årige Abdelghani Mzoudi hade under ledning av Muhammed Atta, planerat attacken den 11 september 2001.

Bevisningen föll
Förberedelserna skedde i Hamburg och förutom dem som var ombord på flygplanen ska tre personer varit inbegripa i planerna, en av dem studenten Mazoudi.

Men åklagarens bevisning har under rättegången som pågått under flera månader fallit del för del, och försvaret har hävdat att rättegångens främsta syfte inte har varit att bevisa Mazoudis skuld eller oskuld, utan att från tysk sida visa att man gör sitt bästa i kampen mot terrorismen.

Brev från amerikansk underrättelsetjänst
Det som nu ser ut att ha avgjort utgången är ett brev från den amerikanska underrättelsetjänsten. I ett förhör redogör ett vittne för vilka som kände till planerna och Mazoudi hörde inte till dem.

Förra året dömdes hans kamrat, landsmannen Mounis Al-Montasadq till 15 års fängelse för samma brott som Mazoudi stått åtalad för. Åklagarens bevisning var identisk, så torsdagens friande dom, innebär att sannolikheten ökat för att tyskland högsta domstol i mars kommer att fria den enda man som hittills dömts för terrorattacken.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".