Pakistansk kärnvapenforskare kan benådas

I Pakistan har regeringen på torsdagen rekommenderat nåd för den forskare som utvecklade landets kärnvapen, men som nyligen erkänt att han sålt atomhemligheter till bland annat Nordkorea.

Senare på torsdagen väntas president Pervez Musharraf följa regeringens rekommendation och låta Abdul Kadir Khan slippa åtal.

Officiellt är förklaringen att Khan bett om ursäkt för det han gjort och att han förtjänar en lindrig behandling. Han är sedan många år är en nationalhjälte, mannen som brukar kallas den pakistanska atombombens fader.

Toppen av isberg
Härvan som nu kommer i dagen i Pakistan kan vara en av de största kärnvapenspridningsskandalerna i världen hittills.

På torsdagen sa atomorganet IAEA:s chef att Khan är toppen av ett isberg, och att det finns ett vitt förgrenat internationellt nätverk för att förmedla atomteknologi.

Del av avtal
Abdul Kadir Khan bad om förlåtelse i ett tv-tal på onsdagen. Han erkände att han förmedlat känslig information och utrustning till bland andra Libyen, Iran och Nordkorea.

Han bedyrade också att han ensam var ansvarig för affärerna, att Pakistans regim inget visste.

Enligt pakistanska medier var Khans ångerfulla tv-tal en del av ett avtal med presidenten, general Musharraf.

Khan slipper åtal mot att han håller tyst om detaljerna i atomsmugglingen, och viktigast av allt: att han inte säger något om höga pakistanska militärers roll i de skumma affärerna med länder som USA stämplat som skurkstater och terrorsponsorer.

Hot mot USA 
Pakistanska utredare säger att de hittat miljontals dollar på olika konton som kontrolleras av Khan och att han därtill haft omfattande investeringar. Bland dem finns ett hotell i den afrikanska staden Timbuktu.

I USA skriver inflytelserika Washington Post i sin huvudledare på torsdagen att Pakistans militärregim i och med kärnvapenspridningen utgjort ett större hot mot USA än både Saddam Hussein och al-Qaida.

Tidningen anser att om president Musharraff vill förbli en allierad med USA måste Pakistan inte bara lova att stoppa kärnvapenspridningen - Pakistan måste också börja tillåta internationella vapeninspektioner.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista