Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverkets nya generaldirektör själv flykting

Publicerat torsdag 5 februari 2004 kl 16.38
Nya chefen för Migrationsverket, Janna Valik. Foto: Bertil Ericson/PRB
Regeringen utsåg på torsdagen Janna Valik till ny generaldirektör för Migrationsverket. Janna Valik blir den förste generaldirektören för ett statligt verk med invandrarbakgrund och hon tror att den erfarenheten kan hjälpa henne att se asylprocessen ur flyktingars perspektiv.

– Jag tänker utifrån den sökandes situation väldigt klart och tydligt. Det gör att jag tycker det är väldigt viktigt att vi har en relation med den sökande så att myndigheten kan svara snabbt. Det tror jag är det mest väsentliga för den sökande, att få snabbt besked, säger Janna Valik.

Öppen attityd
Migrationsverket är en myndighet som ofta får frän kritik, Janna Valik tror att hon kommer att kunna bemöta den genom en öppen attityd och genom att välkomna granskningar av verket.

Hon medger att det finns områden där verket behöver bli bättre, till exempel ser hon mycket allvarligt på att vissa av verkets tolkar varit spioner åt andra länder regeringar, som Ekot rapporterat om. 

Politisk asyl
Janna Valik har arbetat på Migrationsverket i femton år, senast som regiondirektör för Västsverige.

När hon nu utses till generaldirektör blir hon alltså den första chefen för ett statligt verk som inte är född i Sverige. Hon och hennes familj fick politisk asyl när de kom till Sverige från dåvarande Tjeckoslovakien när hon var tretton år 1968.

Tuff i vissa frågor
Hon tror att hennes bakgrund kan hjälpa henne att vara tuffare i vissa frågor, till exempel vad gäller asylsökande som inte samarbetar för att få klarhet i sin bakgrund.

– Där tror jag möjligen att jag kommer att vara ganska så tydlig. Jag tycker att det är ett samspel, det är ett samspel mellan myndigheten och individen. Myndigheten kan inte vara nog så duktig, om den enskilda inte medverkar och inte talar om saker så är det väldigt svårt att vara snabb och ge raka besked.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".