Svindel i Norge upp i rätten

I Norge startade på torsdagen rättegången som gäller landets största finanssvindelhärva genom tiderna.

Två företagsledare i finanskoncernen Finance Credit är åtalade för att ha lurat norska banker på över en miljard norska kronor. Rättegången som inleddes på torsdagen gäller en av männen och han förklarade sig oskyldig.

En tyngd företagsledare kom in i rättsalen i Oslo tingsrätt idag. Rättegången har skjutits upp flera gånger, men nu ville inte rätten längre godta att företagsledaren mår för psykiskt dåligt för att kunna delta. Det är den långa perioden i häktet som gjort att han mår så dåligt, säger hans advokat.
På åhörarbänken satt en rad bankdirektörer och när domaren kommer in i en norsk rättssal måste alla resa sig upp.

Historien får norrmännen att häpna.  Åtalet gäller omfattande bedrägerier, fusk med bokföringen och förfalskning av fakturor och andra dokument. De två företagsledarna drev  finans -och inkassoverksamhet i ett system med ett
fyrtiotal bolag. Pengarna flyttades runt, en del gick till skatteparadis. Företagarna lånade pengar før att köpa upp fordringar. Enligt åklagaren har bankerna lurats på sammanlagt hela 1,4 miljarder norska kronor , det mesta
ser ut att ha gått förlorat, mycket har försvunnit. Samtidigt har de två företagsledarna levt lyxliv. Åklagaren tror att pengar gått ned i deras egna fickor. Företagssystemet var oöverskådligt och pengatransaktionerna kunde
därför döljas, säger åklagaren Morten Eriksen.

Företagsledaren nekar till det mesta och sa i rätten att han inte förstår hela åtalet på grund av sitt psykiska tillstånd. 
Försvarsadvokaten Jan Heftye Blehr säger att Finance Credit växkte för snabbt och att ledarna själva blev lurade.

Rättegången väntas ta två månader. Føretagsledaren kan få nio års fängelse. Senare kommer också hans kompanion att ställas inför rätta.

Beatrice Janzon i Oslo tingsrätt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista