Hårt pressad CIA-chef i försvarstal

CIA-chefen George Tenet är nu hårt pressad av de felaktiga och överdrivna uppgifterna som underättelseorganisationen lämnade om Iraks innehav av kärnvapen innan USA ockuperade Irak. CIA-chefen talade på Georgetown University på torsdagseftermiddagen svensk tid.

George Tenet försvarade CIA:s uppgifter om Iraks innehav av massförstörelsevapen i sitt långa tal.

– Underrättelseverksamhet är ingen exakt vetenskap. Man har sällan hundra procent rätt eller hundra procent fel, sa CIA-chefen George Tenet.

– Vi har inte hittat några massförstörelsevapen ännu. Vi hade delvis opålitliga informatörer, erkände Tenet.

– Men Saddam Hussein hade ambitioner och möjlighet att snabbt både tillverka och använda kemiska och biologiska vapen och skulle också inom några år kunna ha kärnvapen, sa CIA-chefen.

George Tenet som utsågs till CIA-chef av president Clinton 1997, kämpar för spionorganisationens heder och för sin egen överlevnad. Bland andra den demokratiska presidentkandidaten John Kerry kräver hans avgång.

Tenet försvarade dock sina medarbetare.

– Vi söker att så hederligt som möjligt redovisa fakta, sa han.

– När jag kom till CIA var spionverksamheten i ett bedrövligt tillstånd. Alla trodde att satelliter och datorer skulle skydda oss. Men jag kan försäkra att det är verkliga spioner som dagligen riskerar livet, som gjort att vi idag tagit två tredjedelar av al-Qaidas ledare, sa CIA-chefen George Tenet i sitt tal.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".