Regeringen ser över regler för friår

Det är väldigt få långtidsarbetslösa som får möjlighet att vikariera för de som utnyttjat möjligheten att ta ett friår. Men regeringen utesluter inte en regeländring som ökar chansen för långtidsarbetslösa att på det här sättet komma tillbaka i arbete.

– Regeringen kan tänka sig att skärpa reglerna så att reformen träffar långtidsarbetslösa i större utsträckning, säger arbetslivsministerns närmaste man statssekreterare Jan Grönlund

Just nu pågår ett försök i tolv kommuner med att ett visst antal personer erbjuds att ett friår från sitt jobb, ersättningen är 85 procent av a-kassan och villkoret är att en arbetslös får vikariera för den som tar ledigt.

Hela landet
Nästa år ska friåret införas i hela landet. Men en undersökning som det statliga forskningsinstitutet IFAU gjort visar att arbetsgivarna inte tar in långtidsarbetslösa som vikarier utan istället personer med en relativt god ställning på arbetsmarknaden.
 
Monika Stenlund på arbetsförmedlingen i Piteå, en av försöksorterna, hoppas att arbetsförmedlingarn ges större möjligheter att bestämma vilka som ska få vikariaten. Hittills  har arbetsgivarna haft för stort inflytande tycker hon.

– Vi har tagit väldigt stor hänsyn till arbetsgivarnas önskemål.

Diskussioner om regeländring
Statssekreterare Jan Grönlund kan inte säga vilka regeländringar som kan komma senare i år, för först ska det diskuteras med samarbetspartierna och med AMS men han utesluter inte att arbetsförmedlingarna får större möjligheter att prioritera långtidsarbetslösa.

– Det är något som jag tycker man måste titta på när man diskuterar utökning av den här verksamheten. Det är bestämt att det ska utökas till 12 000 platser på helår i hela landet från och med 2005. I det sammanhanget tycker jag det är självklart att vi ser över regelverket så att det i större utsträckning träffar de långtidsarbetslösa.

Johan Prane
johna.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".