Ökad konkurrens kan ge billigare samtal

Post och Telestyrelsen lade på torsdagen fram flera förslag till hur konkurrensen på telemarknaden skall kunna bli bättre. Bland annat kommer mobiloperatörerna Comviq och Vodafone att tvingas sänka vissa avgifter. Men de nya reglerna innebär också att priset på teleabonnemangen troligen stegvis kommer att höjas de närmaste åren.

Telia har i flera år hävdat att de 125 kronor per månad som det kostar att ha ett teleabonnemang hemma är ett för lågt pris, men tvingats hålla ned priset eftersom det funnits ett pristak. Enligt Telia är kostnaderna för att underhålla och investera i telenätet så höga att ett teleabonnemang borde kosta väsentligt mer.

Telia får nu medhåll av Post- och Telestyrelsens generaldirektör, Nils-Gunnar Billinger.

–Telia har säkert haft rätt i viss utsträckning.

Hur stor är risken att det blir dyrare på sikt att ha ett vanligt teleabonnemang hemma?

–Grundkostnaden kan komma att öka något.

Men någon dramatisk prishöjning kommer inte att bli. PTS föreslår en övergångsperiod på fyra år, då abonnemangspriserna maximalt får höjas med 14 procent per år.

De nya reglerna innebär också att Telia, som äger telenätet, skall se till att alla som valt att ringa med andra telebolag än Telia också skall kunna ha sitt abonnemang hos de telebolagen. Alltså en teleräkning i stället för två för dem som valt annat bolag än Telia.

Även Vodafone och Comviq kommer att tvingas sänka vissa avgifter vilket i förlängningen leder till billigare mobiltelefoni för alla, tror Nils Gunnar Billinger.

–Vi har ju en viss positiv utveckling för mobiltelefoni just nu i Sverige, med bättre konkurrens och större kostnadspress. Våra beslut verkar i samma riktning.

Betyder det att vi kommer att få billigare mobiltelefoni framöver?

–Ja, det tror vi, säger Nils Gunnar Billinger.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".