Östros vill ta bort forskarnas ensamrätt till sina resultat

Utbildningsminister Thomas Östros vill göra stora förändringar i villkoren för forskarna i Sverige, bland annat vill han ta bort forskarnas ensamrätt till sina resultat - universiteten och högskolorna ska få vara med och äga hälften av forskningsresultaten.

– Jag är övertygad om efter många års tänkande i den här frågan och mycket diskussioner och mycket internationell jämförelse att det här skulle ge en positiv effekt på kommersialiseringen av forskningsresultat i Sverige, fler företag, chanser till ökad tillväxt. Det amerikanska exemplet tycker jag är slående, där gjorde man det här för tjugotalet år sedan, säger utbildningsminister Thomas Östros.

Thomas Östros tycker att forskarna är för dåliga på att se till att deras upptäckter och resultat leder till företagsamhet och  därför vill han nu utreda om man ska kunna tvinga universiteten att publicera resultat som man kan kommersialisera, som det heter.

Han vill också utreda om forskarna ska förlora ensamrätten till sina resultat så att ägandet istället delas mellan forskarna och universiteten, det menar han kommer att leda till en bättre tillväxt.
 
Men Göran Blomqvist, förbundsordförande för universitetslärarna är kritisk och hävdar att bland annat företagarnas villkor är ett viktigare skäl till att svenska forskningsresultat ibland försvinner utomlands.

– Vi tycker att ingrepp i forskningen frihet inte är acceptabla, säger Göran Blomqvist förbundsdirektör i Sulf, universitetslärarförbundet.

Thomas Östros hänvisar till att man tagit bort sådana undantag i Danmark, i Tyskland i USA, med stor framgång.

– Det bör man nog kontrollera mer noggrant innan man slår fast det så bestämt. Vi har hört motsatta saker till exempel från våra nordiska grannaländer, Norge och Danmark, jag tro inte man kunnat se några sådana entydigt positiva resultat.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".