Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomiska brott kan öka när EU växer

Publicerat fredag 6 februari 2004 kl 05.00
Det är i första hand den organiserade ekonomiska brottsligheten som riskerar att öka i samband med EU-utvidgningen i vår, då tio nya medlemsstater går med, anser polisen. Däremot är man mer tveksam till att andra former av brottslighet, som vapensmuggling och kriminella ligor, kommer att öka jämfört med idag.

– I princip tror jag inte att det kommer att öka. Det finns redan sådan brottslighet och sådana nätverk etablerade. Vi vet inte vad som kommer att hända i det avseendet direkt efter den första maj, säger Christer Ekberg, chef för kriminalunderrättelsetjänsten.

Försvårade gränskontroller
När EU den första maj i år utökas med 10 nya medlemsstater flyttas unionens gräns österut.

Exakt hur utvidgningen av EU kommer att förändra och påverka brottsligheten för svensk del, kan polisen inte svara på idag. Men gränskontrollerna mot Baltikum och Polen kommer att försvåras.

Brottslingar stryks
Inom Schengensamarbetet finns idag ett gemensamt register över vad polisen uppfattar som så kallade icke önskvärda eller brottsbenägna personer.

Men från det registret måste personer från de nya EU-medlemsländerna, som Polen, Estland, Lettland och Litauen, strykas från och med den första maj, enligt reglerna för Schengensamarbetet. Det kan handla om tiotusentals namn, enligt Christer Ekberg.

Det är framför allt tecken på en ökad risk för ekonomisk brottslighet som oroar polisen.

Momsbedrägerier och skattebrott
Enligt polisen tyder mycket på att organiserade kriminella från främst Ryssland etablerat verksamhet i de nya medlemsländerna inför EU-utvidgningen.

Därifrån kan de lättare syssla med avancerade momsbedrägerier och skattebrott med de nya EU-länderna som bas.

– Man vet att det med stor säkerhet finns förberedelser från sådana element som ägnar sig åt avancerad brottslighet. Man förbereder sig på olika sätt för att etablera verksamheter, riktiga eller skenverksamheter i nya länder för att sedan försöka lura alla i olika karusellbedrägerier med moms och annat. Det finns sådan verksamhet på gång, säger Mats Sjöstrand, generaldirektör på Riksskatteverket.

Vad finns det för tecken på det här?

– Då är vi ute på underrättelseverksamhet som jag kanske inte ska gå in på, men det finns ett antal tecken, säger han.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".