Rebeller sätter skräck i Ugandas invånare

Ugandas regering kommer att sända trupper in i grannlandet Sudan för att stoppa den grymma rebellrörelsen ”Herrens Motståndsarmé”. I det senaste rebellöverfallet dödades minst 40 människor i ett flyktingläger och fler än 70 skadades svårt.

Det är inga rebellattacker, det är blodiga massakrer av civila bybor i norra Uganda, som lever i ständig skräck.

Mer än en miljon har lämnat sina byar under åren och trängt ihop sig i läger för att söka skydd. Men det var ett sådant läger som drabbades nu senast.

Konstruerar budord
Under natten kom ett hundratal rebeller och övermannade de fåtaliga Uganda-soldater som fanns på plats. Rebellerna sköt, hackade och slog ihjäl minst 40 människor och lämnade ett sjuttiotal skadade bland alla brända hyddor i lägret.

LRA - Herrens Motståndsarmé har plågat norra Uganda i 17 år, med enda målet att störta presidenten och på ett bisarrt sätt följa Tio Guds Bud, som ibland kan bli fler.

Du skall inte cykla, var ett elfte konstruerat budord, varefter alla cyklister dödades.

Uganda sänder in trupper i Sudan
Baserna finns i södra Sudan och eftersom Sudans regering aldrig har lyft en hand för att hindra LRA att korsa gränsen, så har nu Ugandas regering beslutat att sända in trupper för att förfölja rebellerna. Det blir nionde gången som Uganda går in i Sudan med trupper.

Mördandet i norra Uganda har fått parlamentsledamöter att öppet protestera och vägra att gå till parlamentet för att regeringen inte gör tillräckligt.

Olika kyrkor, som organiserar flyktinglägren, vädjar till omvärlden och FN att ingripa mot LRA.

Barn rövas bort
Under åren har omkring 20 000 barn rövats bort av LRA. Äldre flickor blir sexslavar, yngre får sköta rebellernas hushåll eller säljs på marknader som slavar och pojkarna tvingas att delta i rebellräder och lemlästa sina egna grannar.

Detta har gjort att barnen i norra Uganda nu är livrädda för att sova i sina byar och i stället söker sig i flockar in i stadskärnor under nätterna.

Det handlar om tiotusentals barn som är kända som ”nattvandrarna”. De sover på gator, verandor, busstationer eller bara irrar omkring.

Hellre det än att uppleva vad det fåtal som har lyckats rymma från LRA:s terror kan vittna om.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".