Miljardsvindel i norsk finanshärva

I Norge startade på torsdagen rättegången som gäller landets största finanssvindelhärva genom tiderna. Två företagsledare i finanskoncernen Finance Credit är åtalade för att ha lurat norska banker på över en miljard norska kronor. Torsdagens rättegång gällde en av männen, som förklarade sig oskyldig.

En tyngd företagsledare kom in i rättsalen i Oslo tingsrätt på torsdagen. Rättegången har skjutits upp flera gånger, men nu ville inte rätten längre godta att företagsledaren mår för psykiskt dåligt för att kunna delta.

Det är den långa perioden i häktet som gjort att han mår så dåligt, säger hans advokat. 

Norrmännen häpnar
På åhörarbänken satt en rad bankdirektörer och när domaren kommer in i en norsk rättsal måste alla resa sig upp.

Historien får norrmännen att häpna. Åtalet gäller omfattande bedrägerier, fusk med bokföringen och förfalskning av fakturor och andra dokument.

De två företagsledarna drev  finans- och inkassoverksamhet i ett system med ett fyrtiotal bolag. Pengarna flyttades runt och en del gick till skatteparadis.  Företagarna lånade pengar för att köpa upp fordringar.

Banker lurade på 1,4 miljard kronor
Enligt åklagaren har bankerna lurats på sammanlagt hela 1,4 miljarder norska kronor. Det mesta ser ut att ha gått förlorat, mycket har försvunnit.

Samtidigt har de två företagsledarna levt lyxliv. Åklagaren tror att pengar gått ned i deras egna fickor. Företagssystemet var oöverskådligt och pengatransaktionerna kunde därför döljas, säger åklagaren Morten Eriksen.

Nio års fängelse
Företagsledaren nekar till det mesta och sa i rätten att han inte förstår hela åtalet på grund av sitt psykiska tillstånd. 

Försvarsadvokaten Jan Heftye Blehr säger att Finance Credit växte för snabbt och att ledarna själva blev lurade.

Rättegången väntas ta två månader. Företagsledaren kan få nio års fängelse. Senare kommer också hans kompanjon att ställas inför rätta.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista