Foto: Ilmars Znotins/PRB

Lettlands regering har avgått

Lettlands regering under statsministern Einars Repse avgick på torsdagskvällen. I förra veckan miste regeringen sin majoritet i parlamentet efter ett partiavhopp. Efter det visade sig möjligheten att regera i minoritet vara oframkomlig.

Så gav den upp, Einars Repses konservativt inriktade regering som suttit sedan senhösten 2002, då Repses nybildade parti Ny Tid vann en verkligt stor valseger.

Främst på hans regeringsprogram stod kampen mot korruption och för lag och ordning.

Kantig ledarstil
Nu faller han, trots presidenten Vaira Vike-Freibergas ansträngningar att förmå landets politiker att hålla ihop inför det viktiga som förestår: En snygg entré in i EU om drygt två månader.

Tre skäl skymtar bakom dagens kris. Einars Repses personliga och lite kantigt hårda ledarstil har retat en del politiker och kretsar i samhället och snarare skärpt än dämpat gamla motsättningar.

Partilivet är ombytligt, precis som i de övriga baltiska länderna.

Ryskspråkiga ska undervisas på lettiska
Det tredje, akuta skälet är den omstridda frågan om att gymnasieundervisningen för den stora ryskspråkiga minoriteten till 60 procent ska bedrivas på lettiska.

Det beslutet gick igenom i parlamentet med stor majoritet på torsdagen, men samtidigt fattades beslut om höjda lärarlöner mot regeringen Repses önskan.

En parlamentarisk villervalla i Lettland således, som det nu blir presidentens uppgift att snabbt försöka reda ut.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".