Norge bidrar till EU:s östutvidgning

Vårt rika grannland Norge, som står utanför EU, betalar en stor summa pengar för östutvidgningen av unionen. Norges statminister Kjell-Magne Bondevik, som är på besök i Bryssel, hoppas att det ska ge landet fördelar.

En stolt norsk statsminister är på presskonferens i Bryssel, tillsammans med EU-kommissionens ordförande. Norsk radio är på plats.

Kjell-Magne Bondevik säger att Norge bidrar med mer pengar till östutvidgningen än något land i EU, om man mäter i förhållande till folkmängden. Han hänvisar till den extra kostnad EU får för social utjämning.

De pengar Norge betalar för EES-avtalet med EU ska nu gå till de nya medlemsländerna.

Tiofaldigad avgift
Avgiften Norge betalar för att få del av den inre marknaden har omförhandlats och tiofaldigats till två miljarder norska kronor om året, som en effekt av att EU-familjen blir större.

Men norrmännen har inget inflytande när det gäller beslut i EU. Förutom att Norge betalar mycket så är landet också bland de duktigaste på att genomföra EU-direktiv.

– Norge uppför sig som ett av de bästa medlemsländerna i EU, sa EU-kommissionens ordförande Romano Prodi på presskonferensen.

Välkomnar Norge in i värmen
Romano Prodi tycker egentligen inte att det är logiskt att Norge som står utanför ska betala så mycket för att EU ska utvidgas, men sådan är politiken, säger han.

Samtidigt välkomnar han Norge in i värmen. Men han säger nej till Kjell-Magne Bondeviks idé om ett slags EU light-medlemskap, där landet bara är med på vissa delar.

Norges statsminister tänker nu över sin egen inställning till ett norskt medlemskap.

Bondevik säger till norsk radio att han märker att EU fått en alltmer positiv inställning till Norge. Han hoppas på en god tillgång till marknaderna i de nya medlemsländerna nu när Norge betalar mycket och värnar samtidigt om norsk laxexport.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".