Tuffa besparingskrav för landstingen

Nu börjar konsekvenserna av årets tuffa besparingsprogram inom landstingen visa sig och på många håll växer sig protesterna allt starkare.

I Södermanland avgick hela landstingsledningen nyligen, efter omfattande protester mot sparbetinget och i Skåne vägrar distriktet Ystad-Österlen att genomföra besparingarna.

Men i Gävleborg har landstingspolitikerna tagit beslutet att spara på sig själva istället för på vården. Där ska 52 politiker bort.

– Vi har ju en budget som inte är i balans för 2004 och det innebär ju att vi måste fundera på vad gör vi för att få en budget i balans, säger Ingrid Liljegrääs, landstingsstyrelsens ordförande i Gävleborg.

Fyra nämnder tas bort
I Gävle försvinner de fyra hälso- och sjukvårdsnämnderna från och med juni och det innebär 52 politiker färre. Genom det här räknar Gävleborgs läns landsting med att spara 100 miljoner kronor.

På andra håll i landet är det på vårdverksamheten det sparas.

I Östergötland har landstinget klubbat igenom en omstridd prioriteringslista, som slår fast vilka sjukdomar och åkommor som ska behandlas med förtur, vilket i sin tur drabbar patienter med lägre prioriterade sjukdomar. Dessutom sägs 110 personer upp, och verksamheten koncentreras till tre sjukhus.

Protester från flera håll
Många landsting har valt att höja avgiften som patienterna betalar för att träffa specialistläkare. I Västerbotten tredubblas avgiften; från 100 till 300 kronor per besök.

På många håll höjs röster i protest, både från politiker och allmänhet. I Sörmland tvingades hela landstingsledningen avgå för ett par veckor sedan och i Sollefteå i Västernorrland tågade i helgen tusentals människor med facklor i händerna för att visa sitt missnöje med att bland annat BB läggs ner.

Upp emot fyra tusen sollefteåbor deltog i manifestationen, och i Härnösand i samma landsting planerar invånarna en liknande demonstration.

Politiker tar strid
I Skåne har socialdemokraterna i sjukvårdsdistriktet Österlen-Ystad tagit strid mot partikamraterna i landstingsledningen och vägrar spara de 40 miljoner som ledningen kräver. 16 miljoner kan man dra in, men inte ett öre mer säger ordföranden i distriktsnämnden, Gertrud Ekman.

– Det känns omöjligt. Vi måste ju i dialog med regionledningen se hur vi kan lösa det, för det är omöjligt som det ser ut säger Gertrud Ekman, ordförande för sjukvårdsdistriktet Österlen-Ystad i Skånelandstinget.

Jenny Carlsson i samarbete med SR Malmö, SR Gävleborg och SR Västernorrland
jenny.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".