Mildare straff för cigarettsmuggling efter första maj

Det blir svårare att komma åt den storskaliga och organiserade smugglingen av cigaretter från Baltikum efter den första maj då EU får tio nya medlemsstater. Det som idag är ett smugglingsbrott och utreds av tullen blir då istället ett skattebrott och hamnar på Skatteverkets bord.

Enligt Tullverket kommer man att upphöra med den omfattande kontroll man har idag.

Frågan är om de två myndigheterna är medvetna om den nya utvecklingen. Enligt Eva Lotta Hedin, chef för tullens operativa verksamhet, så är man inte tillräckligt förberedd.

– Nej, det är inte min uppfattning. Vi har haft samtal med Riksskatteverket och vi måste fortsätta att ha det också för att medvetandegöra att det här kommer hamna på deras bord.

Förra året gjorde tullen rekordbeslag på 75 miljoner cigaretter. Det är en tredubbling jämfört med året innan.

– Cigarettsmuggling ser vi som ett av de stora problemen. Där ser vi en väsentlig andel organiserad brottslighet, väldigt internationellt förgrenad verksamhet där det inte bara är cigaretter man ägnar sig åt utan även andra varor som narkotika och alkohol, säger Eva Lotta Hedin.

Kontroll upphör
Från den första maj då de baltiska staterna bli medlemmar i EU, begår de som försöker föra in stora mängder cigaretter inte ett smugglingsbrott utan ett skattebrott. Det innebär att tullen kommer upphöra med den omfattande kontroll man har idag.

– Vi får lite svårare att ingripa mot den organiserade cigarettinförseln, säger Eva Lotta Hedin.

Straffen är inte lika stränga och enligt tullen kommer man inte att ha möjlighet att komma åt lika många av dem som är inblandade.

Mildare straff
På Skatteverket har man planer på att tillsätta en arbetsgrupp som skall titta på den nya situationen, men man säger att det handlar om resurser om man nu får ett nytt område att utreda.

Efter den första maj kommer alltså tullen inte att utreda den storskaliga och organiserade cigarettinförseln, inte heller kartlägga organisationerna bakom.

– Det vi känner är att vi inte har samma möjligheter till brottsutredning. Det är lite mer tandlöst vad gäller brottsrubriceringen, det är inte lika stränga straff och det är inte lika många inblandade som kan bestraffas, säger Eva Lotta Hedin, chef för Tullverkets operativa verksamhet.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".