Barbara Rosenkranz är det nationellt inriktade högerpopulistiska partiet FPÖ:s presidentkandidat. Foto: Scanpix.
Österrike

Högerpopulist i fokus inför Österrikeval

I Österrike är det presidentval på söndag. Valets vinnare är troligen den sittande presidenten, socialdemokraten Heinz Fischer. Men det inte mot honom som uppmärksamheten i valkampanjen riktas i första hand utan mot hans utmanare från det nationellt inriktade högerpopulistiska partiet FPÖ.

Barbara Rosenkranz heter hon. Och hon tillhör inte den politiska klassen, säger hon.

– Jag kandiderar, i motsats till Heinz Fischer som folkets kandidat, säger Barbara Rosenkranz i en utfrågning i ORF, österrikisk tv.

Rosenkranz räknas stå till höger också inom sitt parti, det nationellt inriktade utlännings- och invandringskritiska FPÖ.

Hon har sagt till exempel att Österrike belastas av "otyglad massinvandring", och att "våra ungdomar ständigt är mål för våldsamma övergrepp" från utlänningar. Och att utländska tjuvar "utan kontroll kommer till våra hus och sen obemärkt får med sig sitt byte ut ur landet".

Barbara Rosenkranz man är känd för att ha varit aktiv i nynazistiska, nu förbjudna organisationer.

Själv kallar sig Barbara Rosenkranz för nationalkonservativ. Familj, hembygd, säkerhet och invandring är ämnen hon vill tala om med väljarna.

Men reportrarna har inte gett henne någon ro. Den enda fråga, i stort sett, hon ställts inför är den om hennes syn på förintelsen och på den lag som finns i Österrike som förbjuder att man förnekar förintelsen. Tidigare har Barbara Rosenkranz ifrågasatt den här lagen.

Att Rosenkranz nu får så stor uppmärksamhet i valkampanjen beror delvis på att det stora borgerliga regeringspartiet, kristdemokratiska ÖVP, inte brytt sig om att ställa upp med någon egen kandidat i valet.

Rosenkranz har fått fritt spelrum. ÖVP:s bekväma kalkyl att österrikarna hur som helst aldrig har röstat bort en sittande president. De räknar alltså med seger för socialdemokraten Fischer. Och det gör också opinionsinstituten.

Men Rosenkranz med sina extrema uppfattningar kan ändå tänkas nå 15 procent av rösterna på söndag.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista