Demokraterna kritiska till Bush Irakkommission

USA:s president George Bush kommer senare på fredagen att presentera den kommission som ska utreda underrättelsetjänsternas arbete före Irakkriget. Det rapporterar flera amerikanska medier. Samtidigt  fortsätter ordkriget om den underrättelseinformation som Bushregeringen använde för att motivera anfallet.

Demokraterna är kritiska till undersökningskommissionen redan innan den utsetts, de befarar att den kommer att domineras av Bushtrogna kongresspolitiker och att den inte kommer få uppdraget att undersöka om Vita Huset överdrev eller missbrukade underrättelseinformation för att motivera Irakkriget.

Frispråkig senator
Kanske stillas deras oro något av uppgiften att den republikanske senatorn John McCain, åtminstone enligt bland annat tv-kanalen CNN, kommer att ingå i kommissionen. Den frispråkige McCain har tidigare inte tvekat att kritisera president Bush och var också en av dem som tidigare i veckan krävde att en oberoende undersökningsgrupp skulle tillsättas.
 
Samtidigt fortsätter den laddade debatten efter det tal CIA-chefen George Tenet höll på torsdagen. Tenet försvarade underrättelsetjänstens bedömning före kriget att Irak hade tillgång till massförstörelsevapen, men han gjorde samtidigt klart att CIA:s analytiker aldrig sagt till presidenten att vapnen innebar ett överhängande hot mot omvärlden. Ett argument som Bushregeringen använde.

Försvarade kriget
Presidenten Bush själv försvarade i ett tal igår återigen kriget och använde än en gång  argumentet, vilket också CIA-chefen gjorde, att Saddam Hussein kunde börja framställa massförstörelsevapen och hade för avsikt att göra det igen. Demokraternas ledare i senaten Tom Daschle menar dock att ingenting har förändrats av Tenets tal på torsdagen.

– Det var inget nytt i CIA-chefens tal och ingen har ändrat åsikt efter det, sa Daschle.

Han underströk därmed det som de flesta inser och som framför allt Vita Huset befarar, nämligen att den känsliga frågan om massförstörelsevapnen och underrättelsetjänsternas misslyckade kommer att fortsätta väga tungt i den politiska debatten i USA detta presidentvalsår.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".