Vänsterpartiet frågade ut partiledarkandidater

På torsdagskvällen arrangerade vänsterpartiet i Växjö en utfrågning med Lars Ohly, Johan Lönnroth och Alice Åström, tre av dom fyra kandidaterna till att bli ny partiledare i vänsterpartiet. Lars Ohly är storfavorit.

– Jag är järnvägare. Jag har arbetat på SJ sedan 1976 och är tjänstledig för att arbeta med politik på heltid under period av mitt liv.

Lars Ohly, för kvällen klädd i kommunalarbetarförbundets tröja presenterar sig själv. På scenen i Växjö fanns också riksdagsledamoten Alice Åström och den tidigare viceparti ordföranden Johan Lönnroth medan den fjärde kandidaten, kommunalrådet Stig Henriksson, var kvar hemma i Fagersta.
 
Diskussionen handlade till stor del om vad ideologiska begrepp som feminism och  socialism egentligen innebär, om att  samarbeta eller inte med socialdemokraterna och om hur man bäst ska formulera sin samhällskritik.

Lars Ohly var mycket upprörd över att, som han anser, den svenska utrikespolitiken nu anpassas efter EU.

– Det är skamligt att se det. Jag är emot en federativ utveckling. Jag tycker att demokratin ska byggas där de finns en språklig kulturell gemenskap, där man har gemensamma massmedia, gemensamma debatter. Sen ska vi samarbeta internationellt på lika villkor, men vi ska inte underkasta oss en federalism som den som EU-förespråkarna vill ha.

Johan Lönnroth, som inte är lika negativ till EU som Ohly tyckte att Ohly borde vara mer konstruktiv.

– Det går en skiljelinje mellan oss som vill formulera tydliga alternativ, både när det gäller europasamarbetet och när det gäller det globala samarbetet och de som vill enbart, nästan enbart i alla fall, nöja sig med att fördöma den negativa utveckling av det som skett på många av de här områdena.

Alice Åström instämde i det mesta av vad Lars Ohly sa, men gick emot honom på en punkt. Istället för att se till att höginkomsttagare får mer i sjuk- och föräldraersättning vill hon satsa pengarna på dom sämst ställda.

– Det vill jag då prioritera före att höja taken i socialförsäkringssystemen, även om det skulle vara principiellt viktigt också, men ska man prioritera är det åt det hållet vi måste gå.

Efter utfrågningen anordnades en sorts provval i publiken. Resultatet överraskade föga. Lars Ohly fick 62 röster, Johan Lönnroth 17 och Alice Åström 10.

--Jag tillmäter inte det så stor betydelse. Det är faktiskt ombuden på vår kongress som är suveräna och beslutar vem de ska ha som partiledare. Men det är alltid kul naturligtvis att det är många som tycker att jag är en bra kandidat, säger Lars Ohly.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".