Drunkningstragedi på brittisk musselbank

En stor räddningsoperation pågår på den engelska nordvästkusten. Minst 8 män har dött efter att ha överraskats av tidvatten när de plockade musslor. De flesta tros vara kinesiska gästarbetare och dödssiffran väntas stiga, det är oklart hur många som fortfarande saknas.

Hela natten har båtar och helikoptrar sökt efter fler överlevande ur den grupp på ett 20-tal som gav sig ut på torsdagseftermiddagen för att plocka musslor men överraskades av tidvattnet. Alla tros vara kineser.

Farligt arbete
Musselplockningen på sandbankarna längs den engelska nordvästkusten är en ytterst lönande näring. Hjärtmusslorna säljs till höga priser till restauranger Europa runt, och en musselplockare kan tjäna uppemot 10 000 kronor på en dag. Men det är hårt och farligt arbete i förrädiska förhållanden. Morecambe Bay där nattens tragedi ägde rum är ökänt för sina starka plötsliga tidvattenströmmar.

Lokalbefolkningen oroad
Lokalbefolkningen har länge uttryckt oro för att stora mängder människor utan lokalkännedom dras dit av utsikterna att kunna tjäna pengar, och ett möte mellan lokala myndigheter och de företagare som har licenser för musselplockning var redan planerat till senare i februari.

Svårt räddningsarbete
Många av dem som har dragits dit är kineser, ofta nykomlingar med ringa kunskaper i engelska och ofta här illegalt. Just det sägs också ha försvårat räddningsarbetet i natt, för det är oklart hur många som kan ha överlevt men inte velat bli hittade av myndigheterna.

För två månader sen fick ett annat stort räddningspådrag sättas in i samma område när musselplockare hade överraskats av tidvattnet och omringats av det på en sandbank. Men den gången kunde alla räddas och en tragedi undvikas.

Agneta Ramberg London
agneta.ramberg@sr.se

Sedan den här rapporten lämnades har sammanlagt 15 människor hittills hittats döda efter att de överraskats av tidvattnet när de plockade musslor. De flesta tros vara kinesiska gästarbetare. Sju människor har räddats eller själva lyckats ta sig in till stranden.

Det är oklart hur många som fortfarande saknas efter larmet på torsdagskvällen, rapporterar Agneta Ramberg i London.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".