Riksbanken sänker räntan till rekordlåg nivå

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta med en kvarts procentenhet till 2,5 procent. Det är den lägsta nivån efter andra världskriget.

Riksbankschefen Lars Heikensten pekar på den låga inflationen som huvudskäl.

– När man tittar på inflationsbilden de närmaste åren så ser den bra ut. Vi prognostiserar en inflation de närmsta åren som ligger under vårt mål och det är det som ger oss det här utrymmet att agera.

Det är många som uppmanat er att sänka räntan, bland andra statsministern och andra politiker. Hur har det påverkat beslutet?

– Det har inte påverkat beslutet över huvud taget. Det har påverkat den allmänna debatten kring det här, men vi har ju en väldigt självständig ställning enligt lagen. Vi får inte ta instruktioner.

Vad tycker du om att politiker uppmanar riksbanken att sänka räntan?

– Jag har haft ett ganska avspänt förhållande till det här genom åren. Det är ju inte första gången. Men om man funderar på detta i ett bredare perspektiv, om man ställer sig frågan vad som är bra för Sverige i längden, då tror jag inte att det är bra att ha mycket konfrontation kring den ekonomiska politiken.  

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista